4 redenen om vaker plantaardig te eten

4 redenen om vaker plantaardig te eten

Plantaardig eten is niet ineens uit de lucht komen vallen, het is een manier van leven die al heel lang bestaat en tegenwoordig zweren veel mensen erbij. Weet je niet precies wat een veganistisch bestaan inhoud, maar ben je wel benieuwd naar de voordelen? Lees dan snel verder, want het is een stuk lekkerder, gezonder en beter voor het milieu dan je misschien denkt.

Plantaardig eten betekent dat je geen dierlijke producten meer eet of drinkt zoals vlees, gevogelte, vis, zuivel, kaas, boter, eieren. Je voedingspatroon bestaat uit groenten, fruit, peulvruchten, noten, granen en zaden. Het staat ook wel bekend als het whole-foods-plant-based diet. Dit betekent ook dat het eten zo min mogelijk bewerkt is.

Beter voor het milieu

Het produceren van plantaardig eten is veel minder belastend voor onze aarde dan het produceren van dierlijk eten. Om de gigantische hoeveelheid vee in de wereld van voeding te voorzien worden er vele hectaren aan landbouwgrond verbouwd met ontbossing en gigantische CO2 uitstoot tot gevolg. Al deze voeding wordt vervolgens verwerkt en getransporteerd naar de boerderijen alwaar de beesten zelf ook nog eens flink wat CO2 uitstoten door middel van de mest. Overgaan op een plantaardig voedingspatroon helpt dan ook om de impact op het milieu te verminderen.

Als de veestapel niet zo gigantisch was zouden we uit de voeten kunnen met veel minder landbouwgrond voor gewassen om alle mensen op aarde van voeding te voorzien. Wat vanzelfsprekend een veel lagere broeikasgasuitstoot oplevert. Veel mensen beginnen door te krijgen dat de vee-industrie onze leefomgeving aantast. Zo worden in Nederland al maatregelen genomen om de veestapel te verkleinen.

Helaas is dit nog lang niet overal het geval. Als je het belangrijk vindt dat je kinderen en kleinkinderen ook nog kunnen genieten van onze planeet, maak dan bewustere keuzes in het belang van onze aarde.

Beter voor je lijf

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat meer plantaardige voeding beter is voor ons lijf. Het voedingscentrum adviseert daarom ook om minder dierlijke producten te eten. Want zoals je hierboven hebt gelezen is het niet alleen goed voor het milieu maar ons lijf is hier ook erg blij mee. Door meer plantaardige te eten verklein je het risico op hart- en vaatziekten, sommige soorten kanker en diabetes type 2. Ook is het goed voor onze huid en wanneer je wat kilootjes kwijt wilt raken, helpt een plantaardig dieet je hierbij sneller. Plantaardige voeding bevat geen cholesterol en minder verzadigde vetten.

Natuurlijk moet je wel opletten dat je voldoende eiwitten, omega 3 en vitamine B12 binnenkrijgt, maar dat geldt voor iedereen! 

Beter voor de dieren

Door de massale vlees en zuivelconsumptie hebben heel veel dieren het helaas zwaar te verduren. Koeien, kippen, varkens leven soms op een kleine ruimte om ons van goedkoop voedsel te voorzien, denk hierbij aan de kiloknallers in de supermarkt. Veel van de dieren in de vee-industrie komen nooit buiten, hebben geen daglicht en krijgen onnodig antibiotica. Veel mensen kiezen daarom ook voor een veganistische levensstijl omdat zij niet meer bij willen dragen aan dit dierenleed. Wanneer je vaker plantaardig eet, hoef je echt niet bang te zijn dat je vlees zal missen. Vlees kun je tegenwoordig prima vervangen voor een plantaardige variant.

Vervang vlees bijvoorbeeld door noten, peulvruchten (o.a. bonen, kikkererwten, linzen), groente en volkoren graanproducten of vleesvervangers.

Bewuster

Anders eten begint door anders te denken. Wanneer je vaker een plantaardige maaltijd eet, zal je merken dat je ook een stuk bewuster wordt. Tegenwoordig zitten er in heel veel voorverpakte producten onnodige toevoegingen die niet thuis horen in een gezond voedingspatroon. Je herkent het aan de etiketten met ellenlange ingrediëntenlijsten. Door te stoppen met deze voorverpakte producten en meer zelf te koken met natuurlijke ingrediënten, zal je een stuk bewuster worden wat je in je lichaam stopt.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan ons blog “Wat is clean Eating en hoe pas je het toe?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.