Waar is Omega 3 goed voor? de Gezondheidsvoordelen

Waar is Omega 3 goed voor? de Gezondheidsvoordelen

Omega 3 is essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam. Maar wat is het precies en waar is Omega 3 goed voor? We zullen deze vragen beantwoorden in dit artikel inclusief een opsomming van de voordelen.

Waar is Omega 3 goed voor?

GroenlandDe voordelen zijn bestudeerd sinds onderzoek uitwees dat de Inuit bevolking in Groenland, die altijd een gezonde hoeveelheid omega 3 consumeerden een lagere kans op hartziekten hadden.[2] Visolie en vele andere voedingsmiddelen zijn een grote bron van omega 3 vetten. Het meeste vet dat we nodig hebben om goed te functioneren maakt ons lichaam zelf aan uit andere vetten of stoffen in het lichaam. Echter kan ons lichaam omega-3 niet zelf aanmaken.[3] Omega 3 wordt dan ook een essentieel vet genoemd. Het is extreem belangrijk voor de menselijke gezondheid.[4] Omega 3 kan naast in vis en visolie ook gevonden worden in plantaardige olie, noten (met name walnoten), lijnzaadolie, algen en groenten met blad.[5]

Bekijk Ekopura Omega 3

Bronnen van Omega 3

Voeding rijk aan omega 3Vriend en vijand zijn het erover eens dat velen gezonder zouden zijn als ze voldoende of zelfs extra Omega 3 binnenkrijgen. 85% van de Nederlanders eet te weinig voeding die omega 3 bevat (waaronder verse vis). De wilde vis die Nederlanders graag eten is mager en bevat bijna geen omega 3. Denk hierbij aan gebakken kibbeling, wijting en schol. Ook de supermarkt kweekvis pangasius en tilapia bevatten amper Omega 3. Voorbeelden van vette vis die omega 3 bevat zijn zalm, sardien, haring, makreel, tonijn, forel en paling. Veganisten en vegetariërs kunnen omega 3 vooral halen uit lijnzaad poeder, chia zaad poeder, hennep zaad, walnoten, avocado, zeewier en algen. Lijnzaad en chiazaad moeten wel eerst vermalen worden zodat het lichaam de voedingsstoffen goed kan opnemen.

Gezondheidsvoordelen

De gezondheidsvoordelen van omega-3 zijn oneindig. Hieronder hebben we een aantal belangrijke redenen opgesomd waarom jij vanaf vandaag zou moeten letten op je omega-3 inname:

1. Positief effect op spieren en uithoudingsvermogen

sporten - hardlopenOf je nu topsporter of recreatieve sporter bent, in beide gevallen heb je baat bij een zuiver, hoog geconcentreerd omega 3 supplement. Zo verbetert regelmatig omega 3 gebruik het uithoudingsvermogen [18]. Daarnaast hebben recreatieve sporters minder last van ontstekingen, minder ernstige blessures en een betere mentale focus. Dit is eenvoudig te verklaren omdat Omega-3 vetzuren in het lichaam worden omgevormd tot hormoonachtige stoffen (prostagladines) met een ontstekingsremmend effect. Professionele sporters hebben ook baat bij Omega-3. Overtraining doet de vorming van vrije radicalen en ontstekingsreacties in het spierweefsel toenemen. Hier kan Omega-3 ondersteunend en ontstekingsremmend werken, volgens Jo Wyckmans, voedingsspecialist.

Bekijk Ekopura Omega 3

2. Verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

Hart en vaat - capsulesEen van de beste manieren om hartkwalen te voorkomen is om een dieet vol mono-onverzadigde en veelzijdige vetten te eten (dit omvat omega-3's). [10] Omega 3 verlaagt de bloedruk en verlaagt de kans op bloedpropjes [19][20]. Daarnaast is aangetoond dat omega-3 kan helpen bij het verminderen van het risico op overlijden, hartaanvallen, beroertes en abnormale hartritmes bij mensen die al een hartaanval hebben gehad. [11]

3. Hersengezondheid en ontwikkeling

hersenengezondheidMensen die meer omega 3 innemen hebben een beter geheugen. Ze verwerken sneller informatie en laten een grotere flexibiliteit in het denken zien. Deze positieve invloed van omega 3 op de hersenen wordt nu massaal onderzocht in relatie tot bepaalde vormen van dementie. DHA is een belangrijk onderdeel van onze hersenen. De ziekte van Alzheimer wordt bijvoorbeeld geassocieerd met een verlies aan hersenmassa èn DHA. hersenontwikkeling babyDaarnaast is het bewezen dat zuigelingen die een omega 3 tekort hebben het risico lopen op het ontwikkelen van zicht-, zenuwproblemen en hersenproblemen. [8] Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en andere delen van het zenuwstelsel tijdens de zwangerschap en daarna. [9] Het is daarom essentieel om tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren voldoende omega-3 binnen te krijgen.

Bekijk Ekopura Omega 3

4. Bevordert de huid- en ooggezondheid

oog gezondheidOmega-3 kan helpen om de huidcellen gezond te houden en vroegtijdige veroudering te voorkomen. Het gaat ontstekingen tegen en helpt om bloedvaten soepel te houden zodat zuurstof naar de kleine haarvaatjes kan komen. Dit leidt tot een gladdere huid, minder rimpels en minder acne. Het beschermt ook tegen uv-straling [16]. Omega 3 vermindert ook het risico dat maculaire degeneratie plaatsvindt. Dit is een oogaandoening is die tot blindheid kan leiden [17].

Bekijk Ekopura Omega 3

5. Overige gezondheidsvoordelen

Naast bovenstaande gezondheidsvoordelen is het ook bewezen dat Omega-3 helpt bij:
  • een te hoog cholesterol en een hoge bloeddruk[12],
  • bestrijden van angst en depressies[13][14],
  • verminderen van de symptomen van ADHD [15],
  • verlagen van het risico op bepaalde vormen van kanker [18],
  • verminderde kans op reumatoïde artritis.

Daarnaast heeft omega 3 een eetlust remmende werking en kan daarom een positief effect hebben als je wilt afvallen [21].

Bekijk Ekopura Omega 3

Ekopura Omega 3: verantwoord en puur

EkoPura_logoHet is duidelijk dat omega-3 erg belangrijk is voor je gezondheid en welzijn! Daarom bieden we bij Ekopura puur natuur omega 3 supplementen aan met een hoge concentratie omega 3. Zoals al onze producten zijn ook deze geproduceerd met respect voor mens dier en natuur. Er zijn veel misstanden in de conventionele Omega 3 industrie. Een kwart van de wereldwijde visvangst wordt gebruikt voor Omega 3 en zorgt ervoor dat onze oceanen overbevist raken. Daarnaast werken mensen vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Wij kiezen ervoor om het anders te doen en een positieve impact te maken. Voor onze Omega 3 worden dan ook geen oceanen bevist.

Vegan Omega 3 Algenolie

Ekopura Vegan Omega 3 algenolie packWie geen vis kan of wilt eten voorkomt een tekort aan Omega 3 met Ekopura Vegan Omega 3 Algenolie. Algenolie heeft dezelfde kracht als visolie omdat algen de natuurlijke voedingsbron zijn van vis. Doordat de algenolie is gemaakt van gekweekte algen, weten we zeker dat de capsules vrij zijn van vervuiling en contaminanten. De capsule is gemaakt van zeewier (niet van gelatine). Bekijk hier alle details van het product. Met Ekopura Omega 3 stel je op een gemakkelijke en verantwoorde manier voldoende omega 3 inname veilig. Je hoeft je daarom geen zorgen meer te maken over alle gezondheidsrisico's die samenkomen met omega-3-deficiëntie of de negatieve impact op de natuur. Kijk nu in onze winkel voor de Omega-3 DHA en Omega-3 DHA+EPA.

Bronnen:

[1] http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/omega-3-fatty-acids-fish-oil-alpha-linolenic-acid/background/hrb-20059372 [2] http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/omega-3-fatty-acids-fish-oil-alpha-linolenic-acid/background/hrb-20059372 [3] https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/omega-3-fats/ [4] http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids [5] https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/omega-3-fats/ [6] http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids [7] https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/omega-3-fats/ [8] http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids [9] http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids [10] http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids [11] https://authoritynutrition.com/17-health-benefits-of-omega-3/ [12] http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids [13] http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids [14] https://authoritynutrition.com/17-health-benefits-of-omega-3/ [15] http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids [16] http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/omega3-fatty-acids [17] http://meg-3.com/about-omega-3/recommended-intake/ [18] Kawabata F, et al., Supplementation with eicosapentaenoic acid-rich fish oil improves exercise economy and reduces perceived exertion during submaximal steady-state exercise in normal healthy untrained men, Bioscience Biotechnology Biochemistry, 2014; 78(12):2081-8 [19] Bonds DE, et al., Effect of Long-Chain omega-3 Fatty Acids and Lutein + Zeaxanthin Supplements on Cardiovascular Outcomes: Results of the Age-Related Eye Disease Study, AREDS2 Research Group, JAMA Intern Med 2014; 174(5):763-71 [20] Djoussa L, et al., Fish consumption, omega-3 fatty acids and risk of heart failure: A meta-analysis, Clinical Nutrition 2012; 31(6):846-53 [21] Harden C, et al, Long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation had no effect on body weight but reduced energy intake in overweight and obese women, Nutrition Research 2014; 34(1):17-24

Bekijk de Ekopura Omega 3 hieronder.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.