Omega 3 tijdens de zwangerschap: wat je moet weten

Omega 3 tijdens de zwangerschap: wat je moet weten

We krijgen nogal wat vragen over Omega 3 tijdens de zwangerschap. Veel van deze vragen draaien om de veiligheid en voordelen voor het ongeboren kind. In dit artikel bespreken we Omega 3 tijdens de zwangerschap: wat je moet weten.

Het krijgen van de juiste voedingsstoffen in de juiste dosering is iets wat veel aanstaande moeders hoog in het vaandel hebben staan. Een belangrijke voedingsstof is Omega 3 DHA. Tijdens de ontwikkeling van de foetus hoopt Omega 3 DHA zich op in specifieke weefsels waar het bij de geboorte nodig is, d.w.z. de hersenen, ogen en lever. Als de kleine eenmaal geboren is, blijft DHA belangrijk voor een gezond immuunsysteem en een goed gezond gezichtsvermogen.

Omega 3 DHA vind je in bepaalde voedingsmiddelen, zoals vette vis, maar veel mensen krijgen misschien niet de juiste hoeveelheden binnen, vooral tijdens de zwangerschap. Om deze reden raden artsen vrouwen vaak aan om voor, tijdens en na de zwangerschap een Omega 3 DHA-supplement te nemen.

Een fijne bijkomstigheid is dat Omega 3 DHA niet alleen goed en nuttig is voor de baby, maar ook voor mama! Onderzoek toont aan dat Omega 3 DHA kan helpen bij het verbeteren van depressieve stemmingen en/of depressie in de perinatale periode (laat in de zwangerschap tot vroeg postpartum).

Waarom is Omega 3 belangrijk tijdens de zwangerschap?

DHA is een omega-3 vetzuur dat een belangrijke rol speelt in het menselijk lichaam. Om specifiek te zijn, je hersenen, ogen en huid hebben de juiste niveaus van DHA nodig voor een optimale gezondheid.

Helaas kan je lichaam DHA niet in grote hoeveelheden aanmaken, dus voedingsbronnen of supplementen worden vaak aanbevolen tijdens de zwangerschap.

Onderzoek toont aan dat DHA tijdens de zwangerschap bij het volgende helpt bij een groeiende baby:

  • de ontwikkeling van de hersenen
  • ontwikkeling van de ogen
  • ontwikkeling van het zenuwstelsel

Adequate inname van DHA kan ook helpen bij:

  • vroege geboorte voorkomen
  • ervoor zorgen dat je baby een gezond gewicht heeft
  • de stemming van de moeder ondersteunen tijdens de kraamperiode

Van de omega-3-vetzuren DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur) wordt gezegd dat ze de meeste gezondheidsvoordelen bieden. DHA is echter het belangrijkste vetzuur als het gaat om de ontwikkeling van de hersenen en cognitieve vermogens van je ongeboren kind.

Omega 3 tijdens de zwangerschap
Omega 3 tijdens de zwangerschap

Wat doet Omega 3 tijdens elk trimester?

De hersenen van een baby beginnen zich rond week vijf (in het eerste trimester) te ontwikkelen. Van daaruit is het een continu proces gedurende de hele zwangerschap (en daarna).

Het menselijk brein heeft een hoog vetgehalte en heeft veel zenuwverbindingen. Omega 3 is geweldig omdat het helpt om deze lopende processen tijdens de zwangerschap te ondersteunen.

Derde trimester

Het is vooral belangrijk om voedingsbronnen van DHA te consumeren en/of wat extra DHA-supplementen te nemen als u in het derde trimester niet genoeg Omega 3 via uw dieet binnenkrijgt. In het derde trimester is de hersengroei van de baby op zijn hoogtepunt en heeft daarom de DHA nodig om zich te ontwikkelen.

Hoeveel Omega 3 heb je nodig tijdens de zwangerschap?

Zwangere vrouwen moeten ernaar streven om voor, tijdens en na de zwangerschap ten minste 200 mg per dag in te nemen.

Hoe kan ik meer Omega 3 in mijn dieet krijgen?

Omega 3-supplementen zijn een geweldige aanvulling op je dieet als je zwanger bent. U kunt echter ook aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voldoen door voedingsbronnen van omega 3 toe te voegen.

Sommige vissen zoals zalm, haring en sardines bevatten veel Omega 3. Echter, weet wel dat deze vissen hun Omega 3 halen uit de algen die ze eten. Dus als je slim bent, knip je de ''vis'' er tussenuit en ga je meteen voor een veganistische bron zoals algen omega 3 capsules.

Dus als je slim bent, knip je de ''vis'' er tussenuit en ga je meteen voor een veganistische bron zoals algen omega 3 capsules.

Heb ik een Omega 3-supplement nodig tijdens mijn zwangerschap?

Veel deskundigen raden zwangere vrouwen aan om een Omega 3-supplement aan hun dagelijkse routine toe te voegen. Dit geldt vooral als je niet de juiste hoeveelheid Omega 3 uit je normale voeding haalt.

Het wordt ten zeerste aanbevolen dat vrouwen die zwanger willen worden ten minste drie maanden voordat ze zwanger worden prenatale vitamines en Omega 3 beginnen te nemen zodat de foetus de gezondheidsvoordelen krijgt zodra uw zwangerschapstest positief is.

De conclusie

Het opnemen van een Omega 3-supplement met veel DHA in uw dagelijkse routine is veilig en nuttig tijdens de zwangerschap. Streef er minimaal naar om dagelijks 200 mg DHA binnen te krijgen, hetzij uit je dieet of uit een supplement. Omdat vissen hun Omega 3's uit algen halen, wordt het ten zeerste aanbevolen om een omega 3 supplement te nemen dat veganistisch is en gemaakt is van algen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je geen onnodige giftige stoffen in je lichaam krijgt. Het is daarnaast ook goed voor het milieu en voorkomt de wereldwijde overbevissing. Als je meer wilt weten over vegan omega 3 kun je deze blogpost lezen.

*Voordat je een supplement tijdens de zwangerschap inneemt raden we je aan contact op te nemen met uw arts. Deze kan helpen bepalen of het supplement dat u wilt gebruiken veilig is voor u en uw baby. De gezondheid van jezelf en van je baby is immers het allerbelangrijkst.

Voor nog veel meer interessante artikelen en lekkere recepten kijk je op onze blog.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.