Wat is Clean Eating en hoe pas je het toe?

Wat is Clean Eating en hoe pas je het toe?

Macro’s tellen, hoe werkt het? Lezen Wat is Clean Eating en hoe pas je het toe? 5 minuten Volgende 4 redenen om vaker plantaardig te eten

Het is al een tijdje een ware hype… Clean Eating. Maar wat is Clean Eating precies en hoe pas je dit toe in het dagelijks leven? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in. Lees je mee?

Wat is het?

Het principe van Clean Eating is er op gericht dat je alleen “echt” voedsel eet en geen geproduceerde producten. Alleen pure producten, rechtstreeks uit de natuur vallen onder Clean Eating. Er zijn geen E-nummers en conserveringsmiddelen aan toegevoegd en ook toegevoegde (geraffineerde) suikers en andere smaakstoffen zijn een no go. Het is als het ware terug gaan naar de basis door zelf je maaltijden samen te stellen. Op deze manier weet je precies wat je binnenkrijgt omdat je je maaltijd van scratch hebt gemaakt.

Bij Clean Eating is het belangrijk om de juiste balans aan voedingsmiddelen binnen te krijgen. Denk hierbij aan eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

Hoe ga je te werk?

Bij Clean Eating eet je zo min mogelijk bewerkt voedsel. Het is een hele andere manier van omgaan met eten. Je eet namelijk alleen voedsel bedoeld waar geen onnodige stoffen aan toe zijn gevoegd of die onnodig zijn bewerkt. Een appel van de boom valt dus onder ‘echt’ eten, een zakje chips daarentegen niet vanwege alle onnatuurlijke bewerking. Let wel op, ook aan voorverpakte stukken fruit en groente kan van alles toevoegt zijn.

Dit kun je makkelijk checken doormiddel van de ingrediëntenlijst op de verpakking. Wanneer er meer dan 5 ingrediënten in zitten, weet je eigenlijk al direct dat het niet clean is. Deze onnatuurlijke voedingsmiddelen passen dus niet in een schoon dieet. De blikjes worden dus vervangen voor enkel verse (zelfgemaakte) varianten.

Clean eating is geen dieet

Waarschijnlijk associeer je deze manier van eten met een dieet. Maar dat is niet zo. Een belangrijk verschil tussen clean eten en allerlei diëten, is dat clean eten een manier van leven is. Je bent dus niet bezig met het beperken van je calorie inname of het vermijden van specifieke voedingsstoffen zoals vet of koolhydraten.

Je bent enkel bezig om alle verwerkte producten in je dieet te vervangen door schone onbewerkte producten. In een volwaardig eetpatroon moet je altijd voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten binnenkrijgen. In een clean eetpatroon neem je dan ook goede eiwitten, vooral langzame koolhydraten en gezonde vetten.

Bewustwording

Clean Eating is ook een stukje bewustwording. Je koopt weinig voorverpakt voedsel en wanneer je iets koopt dat in een potje of pakje zit, dan zorg je dat je precies weet wat er in zit. De kans is groot dat je ook wat vaker naar een biologische markt of winkel gaat om boodschappen te doen. Sommige clean eaters kweken zelfs zoveel mogelijk groente, fruit en kruiden zelf, al is dat natuurlijk geen vereiste.

De voordelen

Het schrappen van bewerkt voedsel heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Het zorgt ervoor dat je van je suikerverslaving afkomt en je krijgt meer energie en een betere nachtrust. En dit is ook zeker terug te zien in je uiterlijk. Zo worden huidkwalen verminderd en je krijgt een stralende huid. Ook wordt je gebit schoner en witter vanwege alle chemische suikers die je gebit niet meer aantasten. Hoe mooi is dat!

Tips

Wanneer je begint met deze levensstijl is het belangrijk dat je het rustig opbouwt en langzaam went aan deze manier van leven. We hebben een aantal tips voor je geselecteerd om je op weg te helpen.

  1. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Maar het is het ontzettend belangrijk om genoeg water te drinken. Kies in plaats van vruchtensappen voor water of thee. Als je koffie van houdt, kies dan voor verse of zwarte koffie. In andere soorten zitten vaak ongezonde toevoegingen en veel calorieën.
  2. Vaak denken we dat iets ontzettend gezond is, maar wanneer je goed naar de verpakking kijkt, komen we toch bedrogen uit. Je denkt dat je een bewuste keuze maakt, maar dat is vaak niet zo. Er kunnen bijvoorbeeld veel toevoegingen in (drink)yoghurt, cruesli, saladedressings en kant-en-klare soepen zitten. Keep that in mind.
  3. Probeer eens om varkensvlees en rundvlees te vervangen voor kip of vis en eet daarbij lekker veel groente en fruit. Je creëert in een handomdraai een lichte en voedzame maaltijd.
  4. Blijf variëren! Om te zorgen dat het niet eentonig wordt, is het van belang dat je je keukenkasten goed vult met natuurlijke smaakversterkers. Kies bijvoorbeeld voor: verse pepers, chilivlokken, knoflook, gemberwortel, koriander, mint, peterselie, sojasaus, balsamicoazijn, limoen, citroen of een beetje mosterd.

Welke producten vallen onder Clean Eating?

  • Onbewerkte groenten (vers of uit de diepvries)
  • Onbewerkt fruit (vers of uit de diepvries)
  • Volkoren graanproducten (havervlokken, volkoren tarwemeel, volkoren speltmeel, rogge)
  • Eieren
  • Suikervrije amandel-, soja- of rijstemelk
  • Ongezoete kokos
  • Honing
  • Vlees als mager rundergehakt en kipfilet
  • Volkoren pasta 
  • Aardappels
  • Zaden (lijnzaad, zonnebloempitten, sesamzaad, Quinoa, etc.)
  • Noten (ongebrand en ongezouten)
  • Pure chocola (minimaal 85%)
  • Zuivel (yoghurt, melk en kaas)
  • Peulvruchten (zonder toegevoegde zouten)
  • Vis (zalm, tonijn, gerookte makreel, pangasius, etc.)
  • Zeezout
  • Groene thee, kruidenthee en rooibos
  • Zilvervliesrijst
  • Zwarte koffie
  • Olijfolie, kokosolie of vet, zonnebloemolie en sesamolie

Na een paar dagen Clean eten zal je dit al lichamelijk voelen. Het is daarom zeker de moeite waard om eens te proberen. Begin met een paar dagen of 1 keer per week, alles is mooi meegenomen.

Heb jij zelf nog Clean Eating tips? Laat ze dan zeker aan ons weten.

Lees meer interessante artikelen over voeding op ons blog!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.