Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig? Bereken het zelf

Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig? Bereken het zelf

Bereken je dagelijkse eiwitbehoefte
NIEUW: Vegan Omega 3 DHA + EPA Lezen Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig? Bereken het zelf 3 minuten Volgende Lesje Eiwitten: Whey, Caseïne of Plantaardig

Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig? Eiwitten zijn bouwstoffen voor het lichaam en zijn essentieel voor het opbouwen of in stand houden van spiermassa en een gezond immuunsysteem. Hoeveel eiwitten per dag je dient te eten is per persoon verschillend. De exacte hoeveelheid eiwitten die je lichaam dagelijks nodig heeft is afhankelijk van onder andere leeftijd, gezondheid, gewicht en lichamelijke activiteit.

Algemene dagelijkse eiwitbehoefte

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten (in gram) voor een gemiddeld persoon die niet sport wordt berekend met deze formule:

Eiwitbehoefte in gram = lichaamsgewicht in kg x 1.2. Maar als je veel beweegt, is die behoefte al snel het dubbele.

Bereken jouw dagelijkse eiwitbehoefte:

De algemene richtlijnen om jouw persoonlijke eiwitbehoefte per kilogram lichaamsgewicht te berekenen zijn als volgt:
  • Niet sporters: 1.2 - 1.5 gr per kg lichaamsgewicht
  • Sporters en atleten: 1.6 - 2.2+ gr per kg lichaamsgewicht
  • Spieropbouw: 1.8 - 2.6 gr per kg lichaamsgewicht
  • Vetverlies: 1.8 - 2.7 gr per kg lichaamsgewicht
  • Zwangerschap en borstvoeding: 1.7 - 2.0 gr per kg lichaamsgewicht
  • Ouderen: 1.2 - 1.5 gr per kg lichaamsgewicht
  • Plantaardig eetpatroon: tel 20-30% op bij de bovenstaande richtlijnen omdat plantaardige eiwitten minder efficiënt door het lichaam worden opgenomen

Er bestaan verschillende soorten eiwitten. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen hoogwaardige en minder hoogwaardige. Als we het hebben over hoogwaardige eiwitten dan gaat het over eiwitten met een kwalitatief hoog eiwitgehalte dat uitstekend door het lichaam is op te nemen en een volledig aminozuurprofiel bevat.

Bekijk hoogwaardige eiwitten

Te weinig eiwit

Op korte termijn kan een tekort aan eiwit leiden tot afbraak van spierweefsel. Dat gebeurt vaak wanneer het lichaam minder energie binnenkrijgt dan het nodig heeft. Op langere termijn leidt een tekort aan eiwit tot een gebrek aan spierkracht en een verminderde weerstand.

Te veel eiwit

Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat veel eiwit schadelijk is voor gezonde volwassenen. Uit voorzorg wordt voor volwassenen een bovengrens aangehouden van 25 energieprocent. Dat wil zeggen dat niet meer dan een kwart van alle calorieën uit eiwit moet komen.

Wil je op een gemakkelijke en verantwoorde manier aan je dagelijkse eiwitbehoefte komen? Bekijk dan onze schone en pure eiwit producten hier. 

 

We hopen je met bovenstaande informatie de juiste handvatten te geven om de juiste hoeveelheid eiwitten die je per dag nodig hebt te kunnen berekenen. Wil je echter meer weten over eiwitten kijk dan verder in onze blog.

Bekijk onze duurzame eiwitten hieronder.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.