De voordelen van biologisch eten

De voordelen van biologisch eten

De vraag naar biologische voeding is de laatste jaren flink gestegen. Er zijn ook aparte winkels die enkel biologisch geteelde producten verkopen. Bij het telen van biologisch voedsel wordt er rekening gehouden met de gezondheid van mens, dier en de natuur.

Maar is het eten van biologisch voedsel echt gezonder en beter dan het eten van 'gewoon' voedsel?

We hebben de voordelen van biologisch eten op een rijtje gezet. Biologisch geteelde groenten en fruit bevatten 50 procent meer antioxidanten die bijdragen aan een goede gezondheid.. Daarnaast bevat niet-biologisch fruit vaak twee keer zoveel cadmium, een giftig metaal aanwezig in meststoffen.

Smaak

Biologisch eten is puurder. Dit komt omdat biologische producten de tijd krijgen om te groeien, te rijpen en op smaak te komen, en omdat er geen kunstmest gebruikt wordt. Ook de dieren krijgen de ruimte om in hun eigen tempo te groeien.

Meer voedingsstoffen

In en vlak onder de schil zitten vrijwel altijd de meeste voedingsstoffen. Biologisch fruit kan je zonder te schillen opeten. Hierdoor krijg je meer vitaminen, mineralen, fytonutriënten en aminozuren binnen. Ook zijn er in sommige biologische producten hogere gehaltes gemeten aan vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen.

Kies voor biologisch melk

Biologisch melk bevat gemiddeld gezien meer omega-3 en omega-6 vetzuren. ‘Gezonde’ vetten dus. Ook de hoeveelheid ijzer en vitamine E is wat hoger. 80 procent van de Nederlandse koeien komt meer dan 120 dagen buiten. Voor biologische koeien is dit een eis.

Niet genetisch gemanipuleerd

Biologisch eten is niet genetisch gemanipuleerd. Tegenwoordig worden gewassen er speciaal op gekweekt dat ze pesticiden nodig hebben om te groeien. Zonder pesticiden gaan ze dood. Pesticiden zijn chemische, natuurlijke of synthetische stoffen die in de landbouw worden gebruikt voor de bescherming van fruit en groente tegen insecten, schimmel, onkruid, knaagdieren ect. Omdat ze als doel hebben deze te bestrijden, zijn deze stoffen ook giftig voor de mens.

Biologisch is milieuvriendelijker

Geen gebruik van pesticiden, het levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit, er worden minder broeikasgassen uitgestoten en afval wordt vaak weer hergebruikt als bijvoorbeeld mest.

Biologische voeding is in veel gevallen gezonder

Uit onderzoek blijkt dat er meer vitamines, anti-oxidanten, mineralen en vezels in biologische geteelde producten aanwezig zijn. Biologisch is puur natuur. Er worden geen geur-, kleur- en smaakstoffen aan het voedsel toegevoegd.

Biologische producten zijn eerlijk en vaak ook lekkerder

Niet alleen om bovenstaande redenen zijn het eerlijke producten. Biologische boeren besteden veel meer aandacht aan de producten die ze verbouwen. Het gaat ze in de meeste gevallen om echte kwaliteitsproducten. We hopen dat je na het lezen van dit artikel iets meer weet over de voordelen van biologisch eten.

De eiwitpoeder van Ekopura zijn om bovenstaande redenen gemaakt met biologische ingrediënten. Ook bij onze andere producten gebruiken we zo veel mogelijk biologische, duurzame en gezonde ingrediënten. Bekijk hier ons gehele assortiment aan voedingssupplementen.

Voor meer interessante artikelen kijk je op ons blog.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.