Uitleg over biologische landbouw. Biologische landbouw is een landbouwvorm waarbij nadrukkelijk rekening wordt gehouden met milieueffecten en dierenwelzijn. Denk bijvoorbeeld aan meer leefruimte voor de dieren en minder gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Voor biologische landbouw gelden er strengere voorschriften dan voor die van de conventionele landbouw. In de praktijk betekent dit dat de ‘gewone’ boeren gebruik maken van kunstmest om de productie op peil te houden en daarnaast bestrijdingsmiddelen tegen ziekten en plagen gebruiken die de productie kunnen verminderen.
Biologische boeren gebruiken alleen natuurlijke mest en zorgen dat planten een natuurlijke weerstand opbouwen en de tijd krijgen om rustig te volgroeien. De gewone landbouw is gericht op hoge productie en lage kosten, de biologische landbouw is gericht op hoge kwaliteit, ook al kost dat meer.
Uitgangspunten van de biologische landbouwmethode
- Geen gebruik van kunstmest, maar wel verzorging en stimulering van de vruchtbaarheid van de grond.
- Geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen (insecticiden, onkruidverdelgers), maar inzet van toegestane biologische hulpmiddelen.
- Geen gebruik van gentechnologie (genetische modificatie)
- Producten bij voorkeur uit de directe omgeving, vers, met korte aanvoerlijnen en herkenbare producenten en verwerkers.
- Zo min mogelijk bewerking van producten om verlies van kwaliteit te voorkomen.
- Geen toevoeging van chemisch geur-, kleur-, smaak- en conserveer-stoffen.
- Veeteelt op een diervriendelijke manier met voldoende bewegingsruimte. Goede voeding (ook biologisch).Geen preventieve medicijnen en geen groeibevorderaars.
- Respect voor natuur en landschap.
Steeds meer boeren willen overstappen op biologische landbouw. Dat lukt natuurlijk alleen als consumenten meer biologische producten kopen. Je herkent de biologische producten aan het SKAL logo en EKO-keurmerk dat in Nederland de garantie is voor biologische kwaliteit. De controle hierop vindt plaats door Skal (Stichting Keurmerk Alternatieve Landbouwmethoden).
Onze biologische whey komt van grasgevoerde biologische koeien die vrij grazend in de buitenlucht leven tenzij het buiten te koud is. Omdat onze koeien grasgevoerd en biologisch zijn krijgen ze geen hormonen en GMO’s binnen en is de medicatie minimaal. Deze stoffen komen daardoor ook niet in onze whey voor. De gehele keten vanaf de koe tot aan het verpakte product wordt gecontroleerd en de whey die wij in onze producten gebruiken is biologisch gecertificeerd.
Bij Ekopura weten wij van het begin tot het eind exact wat er met onze ingrediënten gebeurt en waar deze vandaan komen. We hopen dat je na het lezen van deze uitleg over biologische landbouw iets wijzer bent geworden en voor jezelf betere keuzes kunt maken.