Zo kun jij GMO's vermijden

Zo kun jij GMO's vermijden

Zo kun jij GMO's vermijden

Genetisch modificeren is een techniek waarbij de eigenschappen van organismen zoals gewassen veranderd worden. Genetisch gemodificeerde organismen worden GMO’s (Genetically Modified Organisms) of GGO’s (Genetisch Gemodificeerde Organismen) genoemd.

Met deze techniek worden genen met positieve eigenschappen van bijvoorbeeld planten, insecten of bacteriën toegevoegd aan andere organismen. Op deze manier maakt men gewassen zoals bijvoorbeeld mais en soja bestendig tegen insecten en ziektes om zo efficiënt mogelijk te kunnen produceren.

Hierdoor wordt echter wel de natuurlijke balans verstoord. GMO’s bedreigen de biodiversiteit doordat in bepaalde gebieden geen voedingsstoffen meer te vinden zijn voor bepaalde insecten en bacteriën die onderdeel uitmaken van ons ecosysteem. De negatieve gevolgen die dit teweeg brengt zijn momenteel nog onvoldoende bekend.

Genetische vervuiling is onomkeerbaar, onvoorspelbaar en brengt een kettingreactie aan gevolgen voor ecosystemen met zich mee. Daarnaast zijn de lange termijn effecten van consumptie van deze producten op de menselijke gezondheid nog onvoldoende bekend.

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelt dat als er meer dan 0,9 % aan genetisch gemodificeerd materiaal in een product zit, dit gemeld moet worden op het etiket. Je kunt ze vermijden door alleen te kiezen voor gecertificeerd biologisch, gecertificeerd niet-genetisch gemanipuleerd en streekgebonden voedsel dat op natuurlijke wijze geteeld is, zonder gebruik van gentechnologie.

Gelukkig worden steeds meer mensen en landen bewust van de risico’s van GMO’s in het voedsel. De EFSA kijkt behalve naar de veiligheid van GMO’s naar de risico’s voor het milieu. Ze kijken bijvoorbeeld of er schadelijke stoffen gevormd worden tijdens het proces van genetische modificatie. Ook kijken ze of de aangepaste plant in aanraking kan komen met andere planten en of de plant niet giftig is voor dieren.

Waar kan je GMO’s in terugvinden en waar niet?

  1. De meeste dieren in de vee industrie (boven de 90%) krijgt genetisch gemodificeerd voedsel wat indirect daardoor ook in ons voedsel terecht komt.
  2. Vooral mais en soja (waaruit meel, zoetstoffen en zetmeel gemaakt worden) zijn vaak gemodificeerd. Ze komen vooral voor in samengestelde producten. Kijk op de verpakking van sauzen, soepen en kant en klare maaltijden en je zult ontdekken dat bijna overal genetisch veranderde ingrediënten zijn gebruikt.
  3. De meeste dieren in de vee industrie (boven de 90%) krijgt genetisch gemodificeerd voedsel wat indirect daardoor ook in ons voedsel terecht komt.
  4. Melkproducten en eieren: vrijwel alle melkproducten en eieren in Nederland komen van dieren die GMO’s te eten krijgen.
  5. Koekjes, chips en andere tussendoortjes zijn samengestelde producten, dus veel gemodificeerde zoetstoffen en zetmeel.
  6. Kant-en-klare maaltijden: samengesteld, dus veel gemodificeerde ingrediënten.
  7. Oliën en plantaardige vetten: olijfolie is niet gemodificeerd. Veel andere ‘plantaardige’ vetten bevatten wel GMO’s. De kans is ook groot dat in de margarine in je koelkast GM-ingrediënten te vinden zijn.
  8. Brood, crackers en toast: ook in bakkerij grondstoffen worden genetisch gemodificeerde organismen gebruikt zoals meel, eiwit of vet uit sojabonen.

Bij Ekopura weten wij als geen ander het belang van schone voeding en de invloed op het milieu. Daarom zitten er in onze producten geen GMO’s of andere chemische en ongezonde toevoegingen maar alleen eerlijke, gezonde ingrediënten.

Onze biologische producten voldoen aan de strikte Europese regels voor (biologische) voeding waarin GMO’s niet zijn toegestaan. Meer weten over onze biologische producten? Lees dan snel verder.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.