Tips voor een beter herstel na een workout

Tips voor een beter herstel na een workout

Fit de lente in! Lezen Tips voor een beter herstel na een workout 3 minuten Volgende 6 Tips voor spieropbouw

Tips voor een beter herstel na een workout. Wanneer je een fanatieke sporter bent, wil je natuurlijk zo snel mogelijk herstellen. Want als je snel herstelt, kun je ook eerder weer maximaal trainen. Herstel na het sporten is minstens even belangrijk als het sporten zelf. Hieronder een aantal tips om je herstel na het sporten te bevorderen.

Blijf bewegen

Na een intensive workout waarbij je helemaal afgemat bent, wil je het liefst direct op de bank ploffen en niet meer opstaan. Alleen is het echt beter om te blijven bewegen. Kies ervoor om na het eten nog even buiten je benen te strekken en maak een korte wandeling. Direct na het trainen is een cooling-down ook van essentieel belang om je lichaam langzaam weer tot rust te brengen. Een goede cooling-down bevordert het herstel van je lichaam. Zo voorkom je ook blessures. Hoe fanatieker je hebt gesport, hoe meer je lichaam behoefte heeft om tot rust te komen. Wil je meer weten over de cooling down? Lees dan ons blog Vergeet de cooling-down niet!

Water

Tijdens het sporten verlies je veel vocht. Het is daarom erg belangrijk om dit tekort aan te vullen. Bij intensief sporten kan je wel 1 tot 2 liter vocht verliezen. Om goede prestaties te kunnen verrichten moet je ook voldoende water drinken. Begin niet pas met drinken wanneer je dorst krijgt want dan ben je eigenlijk al te laat. Probeer elke dag ten minste 2 liter water te drinken en zorg ervoor dat je voor, tijdens én na je training gehydrateerd blijft.

Eiwitten

Na het trainen en gedurende een intensieve trainingsperiode hebben de spieren een hogere eiwitbehoefte dan normaal. De extra eiwitten die je lichaam nodig heeft kun je aanvullen door na een work-out een eiwitshake te nemen. Het drinken van een eiwitshake is een gemakkelijke manier om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen die het lichaam ondersteunt met spiergroei en herstel. Wil je meer weten over eiwitshakes? Lees dan ons artikel: Eiwitshakes waar let je op?

Massage

Rekken, strekken of kies voor Foamrollers. Foamrollers zijn perfect voor een zelf-massage voor het hele lichaam, je kunt er verkleefd weefsel even goed mee aanpakken! Je kunt ook kiezen voor een ontspannende massage na een training. Met een massage bevorder je de doorbloeding. Zo krijgen de spieren meer zuurstof, worden afvalstoffen sneller afgevoerd en kan het spierpijn verminderen.

Slaap genoeg

Slaap is niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook essentieel voor spiergroei en spierherstel na het trainen of spierbehoud tijdens het afvallen. Tijdens de nacht krijgt je lichaam pas écht rust en kan zich volledig richten op herstel. Goed slapen is dan ook ontzettend belangrijk. Hoeveel slaap je nodig hebt, dat verschilt per persoon. Een gemiddeld persoon heeft ongeveer 8 uur slaap per nacht nodig. Als jij structureel te weinig slaapt kan dit je sportprestaties beïnvloeden.

Lees ook ons artikel "Vergeet de cooling down niet!" voor extra tips die ook kunnen helpen.

We hopen dat deze tips je helpen met een beter herstel na het trainen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.