Wat is magnesium en wat doet het met je lichaam?

Wat is magnesium en wat doet het met je lichaam?

Magnesium is een mineraal dat je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het mineraal is betrokken bij meer dan 300 processen in het lichaam. Magnesium helpt onder andere bij de opbouw van spieren en botten en zorgt voor ontspanning van spieren en zenuwen. Het is dan ook één van de belangrijkste mineralen voor de mens. Daarom is het essentieel om genoeg magnesium binnen te krijgen. Ondanks dat je een gezond voedingspatroon nastreeft kan het zo zijn dat je een magnesium tekort hebt.

In dit artikel gaan we hier dieper op in en geven je een aantal tips om te zorgen dat je genoeg magnesium binnenkrijgt. Lees je mee?

Wat is Magnesium?

Elk orgaan heeft magnesium nodig. Met name het hart, de nieren en de spieren gebruiken veel van dit mineraal. Magnesium is dan ook onmisbaar.  Magnesium werkt nauw samen met natrium, kalium en calcium, waarmee het in evenwicht dient te blijven in ons lichaam. Magnesium wordt ook wel het ‘antistressmineraal’ genoemd omdat het zorgt voor de ontspanning van spieren en zenuwen.

Waar draagt magnesium nu precies aan bij?

 • De ontspanning van spieren, bloedvaten & zenuwen.
 • Biochemische processen in het lichaam.
 • Concentratie en geheugen: magnesium zorgt voor de versterking van het geheugen en het concentratievermogen.
 • Het verminderen van vermoeidheid: omdat magnesium energie vrijmaakt uit voeding, ben je minder snel moe.
 • Regulatie van andere mineralen in het lichaam zoals calcium, zink, kalium en vitamine D.
 • Sterke botten en tanden.
 • De energieproductie van de lichaamscellen.
 • De opbouw van eiwitten en nieuwe cellen.

Welke voeding heeft een hoog magnesiumgehalte?

Magnesium komt voor in allerlei (groene) groenten zoals spinazie, boerenkool, broccoli, noten zoals amandelen en walnoten, peulvruchten zoals kikkererwten, allerlei bonensoorten, zilvervliesrijst, vis, rauwe cacao en natuurlijk de populaire avocado!

Hoeveel magnesium heb je per dag nodig?

Om voldoende magnesium binnen te krijgen, is het belangrijk om gezond te eten. Je lichaam neemt immers magnesium op uit je voeding. Toch kan het voorkomen dat je niet voldoende binnenkrijgt. Bijvoorbeeld bij een onregelmatig eetpatroon of bij intensieve lichamelijke inspanning. Een voedingssupplement kan dan een goede aanvulling zijn.

De magnesiumbehoefte is per geslacht anders. Het Voedingscentrum adviseert vrouwen een dagelijkse hoeveelheid van 280 milligram en mannen een dagelijkse hoeveelheid van 350 milligram aan magnesium.

Symptomen van magnesiumtekort!

Een tekort aan magnesium komt niet snel voor. Het mineraal zit in zo veel voedingsmiddelen, dat de meeste Nederlanders gewoon de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgen. Toch kan een magnesium tekort voorkomen. Een magnesiumtekort kan te herkennen zijn aan de onderstaande symptomen.

 • Angst
 • Perioden van hyperactiviteit
 • Moeite met slapen
 • Moeite om lang te slapen
 • Pijnlijke spierkrampen
 • Samentrekkingen van het oog
 • Vermoeidheid
 • Prikkelbaarheid

Heb je als sporter meer magnesium nodig?

Ja. Sporters hebben tot 20 procent meer magnesium nodig dan niet-actieve mensen. Dit komt doordat sporten gepaard gaat met zweten waarbij magnesium verloren gaat. Een lage magnesiumwaarde kan leiden tot tekorten en klachten zoals spierkrampen. Dit kan uiteindelijk de fysieke prestatie verminderen. Zeker in periodes van extreme inspanning kiezen veel (top)sporters daarom voor magnesiumsupplementen.

Welke Magnesium soort heb je dan nodig?

Er zijn verschillende vormen van magnesium maar niet alle vormen hebben een goed opneembaarheid. Wij hebben daarom gekeken naar de twee best opneembare vormen, magnesium bisglycinaat en citraat.

Bisglycinaat: Magnesium Bisglycinaat is een superieure organische magnesiumvorm. Doordat deze gecheleerd is zal het de darmen bereiken als aminozuur en in zijn geheel worden opgenomen door het darmslijmvlies. Hierna zal de magnesiumafsplitsing pas plaatsvinden wat een uitstekende opneembaarheid door het lichaam als gevolg heeft. Magnesium bisglycinaat wordt daarnaast door veel mensen beter verdragen dan andere vormen van magnesium, ook bij een hogere dosis.

Citraat: Magnesium citraat is eveneens een organische vorm van magnesium met een zeer goede opneembaarheid en biologische beschikbaarheid. De magnesium is gebonden aan een citraatzout en is daardoor goed oplosbaar. De goede oplosbaarheid zorgt ervoor dat de magnesium beter wordt opgenomen door het lichaam in vergelijking met niet organische magnesiumvormen zoals bijvoorbeeld magnesium oxide.

Ekopura Vegan Magnesium

Ekopura vegan magnesium is dan ook gemaakt van Magnesium Bisglycinaat en Magnesium Citraat. De twee best opneembare magnesiumbronnen met een hoog elementair magnesiumgehalte. 2 tabletten per dag zorgen ervoor dat in de dagelijkse magnesiumbehoefte wordt voorzien. De tabletten zijn gemaakt zonder ongezonde toevoegingen en enkel met plantaardige hulpstoffen.

Meer weten? Lees hier meer over op onze website: Ekopura Vegan Magnesium

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.