Wat zijn de functies van Magnesium? De 7 belangrijkste

Wat zijn de functies van Magnesium? De 7 belangrijkste

Magnesium is een mineral dat honderden biochemische reacties in het lichaam ondersteunt. Helaas krijgen mensen over het algemeen minder magnesium binnen dan ze nodig hebben. Echter is dit tekort makkelijk aan te vullen door gezonde voeding en eventueel nog een magnesium supplement.
Wat is magnesium en wat doet het met je lichaam? Lezen Wat zijn de functies van Magnesium? De 7 belangrijkste 3 minuten Volgende Wat is MCT olie en waar gebruik je het voor?

Magnesium is een mineraal dat voornamelijk aanwezig is in de grond, de zee en in planten. Daarnaast dieren en in mensen.

Ongeveer 60% van het magnesium in je lichaam is aanwezig in je botten. De rest bevindt zich in spieren, weefsel en vloeistoffen (inclusief bloed). (1).

Feit - elke cel in je lichaam bevat magnesium en heeft het nodig om goed te kunnen functioneren.

Functie in het lichaam

Een van de hoofdtaken van magnesium is het acteren als een cofactor of ‘’helpend molecuul’’ in de biochemische processen die continu in het lichaam plaatsvinden.

Magnesium is betrokken bij meer dan 600 processen in je lichaam, waaronder (2):

1. De opwekking van energie: ondersteuning bij het omzetten van voedsel in de benodigde dagelijkse energie.

2. Eiwitvorming: stimuleert het creëren van lichaamseigen eiwitten uit de voeding.

3. Onderhoud van je genen: helpt bij het creëren en repareren van je DNA en RNA.

4. Ontspanning: is onderdeel van het aanspannen en ontspannen van de spieren en gaat spierkramp tegen. Maar zorgt ook voor een betere weerstand tegen stress .

5. Regulatie van het zenuwstelsel: helpt bij het reguleren van neurotransmitters, die signalen naar je hersenen en zenuwstelsel sturen.

6. Botten en tanden: stimuleert en onderhoud stevige en gezonde botten en gebit

7. Concentratie: stimuleert het concentratievermogen en geheugen

Bronnen van Magnesium

Magnesium kunnen we halen uit onze voeding. Groene bladgroenten bevatten veel magnesium denk hierbij aan spinazie, boerenkool maar ook andijvie. Daarnaast is magnesium te vinden in onder andere cacao, noten, broccoli, avocado, banaan, peulvruchten etc. Het is dan ook alom aanwezig in onze voeding en het zou daarom niet zo moeilijk moeten zijn om voldoende magnesium binnen te krijgen vanuit het dieet.

Tekort in de westerse wereld

Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat ongeveer 50% van de bevolking in Europa en de Verenigde Staten minder dan de aanbevolen hoeveelheid magnesium binnenkrijgt met alle gevolgen op de gezondheid van dien (13).

Oorzaken

Hoe komt het dan dat zoveel mensen een tekort hebben aan magnesium? Hier zijn verschillende redenen voor aan te dragen. Zo is stress een belangrijke factor maar ook ongezonde voeding, medicatie, een slechte darmwerking, of een vitamine D tekort.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat veel magnesium het lichaam ook weer verlaat zonder gebruikt te worden, via zweet. Het gevolg is dat wanneer je veel sport en zweet je daardoor ook veel magnesium verliest.

Supplementeren

Een goede oplossing om er zeker van te zijn dat je voldoende magnesium binnenkrijgt is het nemen van magnesium supplementen.

Het magnesium supplement van Ekopura is 100% Vegan en gemaakt van Magnesium Bisglycinaat en Magnesium Citraat. De twee best opneembare magnesiumbronnen met een hoog elementair magnesiumgehalte. Dit zorgt ervoor dat met 2 tabletten per dag in de dagelijkse magnesiumbehoefte wordt voorzien. De tabletten zijn gemaakt zonder ongezonde toevoegingen en enkel met plantaardige hulpstoffen.


Magnesium is een mineral dat honderden belangrijke biochemische reacties in het lichaam ondersteunt. Helaas krijgen veel mensen over het algemeen minder magnesium binnen dan nodig is. Dit tekort is gelukkig makkelijk aan te vullen door gezonde voeding en eventueel nog een magnesium supplement.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.