Welke vitamines en mineralen zijn belangrijk voor sporters?

Welke vitamines en mineralen zijn belangrijk voor sporters?

Het maakt niet uit of je een topsporter bent of niet, vitamines en mineralen zijn belangrijk voor iedereen. Maar welke vitamines en mineralen zijn onmisbaar? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in. Lees je mee?

Vitamines zijn voedingsstoffen die je lichaam zelf niet kan aanmaken, maar wel nodig heeft. Er bestaan twee groepen vitamines: in vet oplosbare en in water oplosbare vitamines. Vitamines A, D, E en K zijn in vet oplosbaar. Deze kan het lichaam (beperkt) opslaan. Vitamines die in water oplosbaar zijn, kunnen niet worden opgeslagen, met uitzondering van vitamine B12.

Je lichaam kan niet teveel vitamines opnemen, een overschot wordt namelijk uitgeplast. Een tekort kan wel, als je niet gevarieerd genoeg eet. Tijdens het sporten gebeurt er van alles in je lichaam. Je hartslag versnelt, je bloed stroomt sneller en je hersenen geven allerlei stoffen af die ervoor zorgen dat je bewegingen goed verlopen. Om te zorgen dat dit goed verloopt is het van belang dat je zorgt voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon, met genoeg vitamines en mineralen.

Hieronder hebben we 6 belangrijke vitamines en mineralen geselecteerd:

Vitamine D

Vitamine D is voor de spieren ontzettend belangrijk. Deze vitamine, die we aanmaken uit zonlicht en vooral in vette vis zit, zorgt onder meer voor snelheid. Wanneer iemand een vitamine d tekort heeft, kan suppletie van vitamine D de prestaties van sporters verbeteren. Daarnaast kan het innemen van voldoende vitamine D het risico op botbreuken verminderen.

Vitamine B

Vitamine B of vitamine B complex is een verzamelnaam voor acht in water oplosbare vitaminen. Het gaat om de volgende vitaminen: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12. B-vitaminen komen voor in een breed scala aan voedingsmiddelen zoals granen, groenten en zuivel. Ons lichaam is niet in staat om B-vitaminen goed op te slaan, met uitzondering van vitamine B12. Een teveel van deze vitaminen verlaat dan ook via de urine het lichaam.

Magnesium

Dit mineraal is vooral belangrijk om je spieren te kunnen ontspannen. Bij veel sporters komen klachten als kramp in de spieren voor. Dit kan komen door een tekort aan magnesium. Magnesium zorgt voor de energiestofwisseling in het lichaam, de overdracht van de zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Heb je veel last van spierkrampen, dan is het aan te raden om een supplement te nemen met extra magnesium. Magnesium is een mineraal dat voorkomt in brood en graanproducten, groente, melk, melkproducten en vlees.

Vitamine C

Extra vitamine C draagt bij aan behoud van je weerstand tijdens en na een intense lichamelijke inspanning. Hiervoor moet je, naast je gewone voeding, dagelijks extra minstens 200mg vitamine C binnenkrijgen.

Natrium

Voldoende vocht is een belangrijk aspect bij sporten. Je zweet veel en verbruikt hierdoor ook veel vocht. Natrium helpt om vocht vast te houden zodat je dit tijdens een training kunt gebruiken.

Daarnaast vervult Natrium nog een aantal belangrijke rollen in verschillende lichaamsprocessen, namelijk het verzorgen van:

  • Zenuwprikkelgeleiding
  • Een stabiele bloeddruk, samen met kalium.
  • Een goede spiersamentrekking.

IJzer

IJzer is een bouwsteen van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar andere delen van je lichaam. Bij een tekort aan ijzer kunnen klachten als duizeligheid en een verminderd concentratievermogen optreden.

Bekijk onze duurzame vitamines en mineralen in de shop.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.