Vetverbranding; hoe werkt het?

Vetverbranding; hoe werkt het?

Vetverbranding, een term die je bij het horen waarschijnlijk erg prettig in de oren klinkt! Want wie wil er nou niet dat vetlaagje kwijt? Je vraagt je nu natuurlijk af: “hóe kan ik dat het beste doen?”. Wat is nu echt de meest efficiënte methode om vet te verbranden? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Energiebalans

Onze vetverbranding is een ingewikkeld lichaamsproces. Je lichaam gebruikt energie (calorieën) die je binnenkrijgt via eten en drinken, of je slaat de energie op. Dit wordt ook wel de energiebalans genoemd. Als je meer energie binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt, dan blijft er energie ‘over’. Dit teveel aan energie slaat je lichaam op als vet. Het is dus vanzelfsprekend als je lange tijd achter elkaar meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt, dat je gewicht toeneemt. Krijg je juist minder energie binnen dan je verbruikt, dan val je af.

Verbranding

Wanneer je af wilt vallen is het belangrijk om vet te verbranden. Hoe meer opgeslagen lichaamsvet en buikvet we verbranden, hoe meer overgewicht we verliezen. Daarnaast is onze vetverbranding afhankelijk van heel wat factoren. Maar de twee belangrijkste zijn toch wel gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Hoe verbranden we het meeste vet?

Als je kijkt naar de normale dagelijkse activiteiten dan levert vet ongeveer 90 procent van de benodigde energie. De rest komt uit koolhydraten. Hoe langer en intensiever onze inspanningen, hoe meer energie ons lichaam nodig heeft.

Energiebehoefte

Je energiebehoefte stijgt bij inspanning. In verhouding gebruik je dan meer koolhydraten maar de vetverbranding stijgt nog wel. Wanneer de inspanning op een bepaald zwaarteniveau komt, kan de vetverbranding de energiebehoefte niet meer bijhouden en dan verbrandt het lichaam alleen nog maar koolhydraten. Dit omslagpunt verschilt per persoon.

Training

Vaak wordt er gedacht dat een cardio training op lage intensiteit de beste manier is om vet te verliezen. Maar dat is niet helemaal waar. Het omslagpunt tussen vet- en koolhydraatverbranding verschilt per persoon. Ook is er gebleken dat wanneer je regelmatig zeer intensief traint, je meer vet verbrandt dan wanneer je minder zware workouts doet. Ga bijvoorbeeld voor een pittige cardio- intervaltraining waar ook kracht elementen in zitten, dit zorgt voor een hoog calorieverbruik en verhoogt vooral de vetverbranding na de training. WIN WIN situatie dus!

Is het mogelijk om met voeding de vetverbranding te verhogen?

Ons voedingspatroon heeft een grote invloed op de vetverbranding. Het lichaam is normaal gesproken zuinig met koolhydraten omdat we hier maar een kleine voorraad van hebben. Het is ook logisch wanneer je veel koolhydraten eet, het lichaam meer koolhydraten en minder vet gaat verbranden. Je lichaam krijgt het signaal dat het niet zuinig hoeft te zijn. Om gezond te blijven en goed te presteren heeft het lichaam alle voedingsstoffen nodig. Zorg dus voor de juiste verhouding tussen vetten, koolhydraten en eiwitten.

Eiwit stimuleert de vetverbranding

Eiwitrijke voedingsmiddelen stimuleren de vetverbranding, want de verwerking van eiwitten kost veel energie. Kies dus voor een voedingspatroon waar veel eiwitten in zijn verwerkt. Een gemakkelijke manier om je dieet aan te vullen met eiwitten is door middel van een eiwitshake. Mix het eiwitpoeder met water sap of (noten)melk voor een gemakkelijk tussendoortje. Je kunt eiwitpoeders daarnaast ook goed nemen bij het ontbijt, bijvoorbeeld door de havermout, of verwerken in baksels.

Let wel op want veel eiwitshakes bevatten ongezonde toevoegingen en worden geproduceerd zonder zorg voor de natuur. Ekopura biedt daarentegen een gezond en biologisch alternatief. Proteïne zonder kunstmatige en ongezonde toevoegingen en geproduceerd met respect voor mens, dier en natuur. Bekijk hier ons assortiment.

Conclusie

Zorg ervoor dat je veel beweegt en bij voorkeur pittige interval trainingen doet in combinatie met kracht elementen. Dit stimuleert je energieverbruik en vetverbranding zowel tijdens als na je workout. Daarnaast is een uitgebalanceerd dieet met een hoog eiwitgehalte essentieel.

Wil je meer interessante artikelen lezen over vetverbranding kijk dan op onze blog.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.