Metabolisme verhogen! 7 tips

Metabolisme verhogen! 7 tips

Wanneer je gewicht wilt verliezen, kan het helpen om je metabolisme een extra boost te geven. De snelheid van je metabolisme hangt af van factoren zoals leeftijd en erfelijkheid. Volgens voedingsexpert Tim Church, van het Pennington Biomedical Research Center, kan je door middel van voeding je metabolisme wel verhogen, maar is de snelheid daarvan vooral afhankelijk van twee dingen: jouw genen en je omvang.

In dit artikel gaan we hier wat dieper op in en geven we je 7 handige tips. Lees je mee?

Wat is metabolisme?

Je metabolisme ofwel je stofwisseling is niet alleen wat je slank houdt, het is het constante proces dat je lichaam gebruikt om voeding om te zetten in energie. Je stofwisseling is altijd actief, zelfs wanneer je slaapt. Het is de motor die ervoor zorgt dat je lichaam voldoende brandstof krijgt om te blijven functioneren.

Sommige mensen kunnen echt alles eten zonder maar een grammetje aan te komen en voor een ander kan het soms echt een struggle zijn om op gewicht te blijven. Dit verschil kan te maken hebben met je metabolisme, dus hoe snel je lichaam voedsel afbreekt en dit omzet in energie. De snelheid van je metabolisme hangt af van factoren als geslacht, leeftijd, lengte, hormoonhuishouding en erfelijke aanleg.

Hoe ouder je wordt hoe trager je metabolisme wordt en mannen verbranden over het algemeen meer calorieën dan vrouwen. Gelukkig kun je zelf het een en ander doen om je metabolisme in een hogere versnelling te zetten.

Eet voldoende eiwitten

Dit is de belangrijkste voedingsbron om je stofwisseling te boosten, aangezien magere eiwitten je helpen spieren op te bouwen. Het is daarom aan te raden om bij een maaltijd altijd voldoende eiwitten te eten. Het kost het lichaam namelijk twee keer zoveel energie om eiwitten af te breken dan bijvoorbeeld koolhydraten. Hierdoor krijgt je stofwisseling een boost. Eiwitten zorgen naast de boost in je stofwisseling ook voor het onderhouden van spieren. Spieren zijn erg belangrijk voor je stofwisseling omdat deze ook weer energie verbruiken en dus calorieën verbranden.

Zeker als je wilt afvallen wil je daarom niet teveel spieren verliezen. Voorbeelden van gezonde eiwitten zijn: eieren, vis en schaaldieren, bonen, kwark, tofu, kip en noten.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan ons blog “waarom heeft je lichaam voldoende eiwit nodig “.

Water!

Het is heel belangrijk om veel water te drinken. Zelfs milde uitdroging kan je stofwisseling vertragen. Drink koud water, wat je lichaam dwingt calorieën te verbranden om het op te warmen. Naast dat water goed is voor de stofwisseling krijgt ook je huid er een betere conditie van. Zorg dat je een kan water in het zicht zet, bijvoorbeeld naast je bureau, en dat je altijd een flesje water in je tas hebt zitten. Lees hier meer over het belang van voldoende water drinken.

Slaap voldoende

Als je te weinig slaapt wordt het vermogen van je lichaam om koolhydraten te verbranden aangetast. Dit leidt tot meer honger en een vertraagd metabolisme. Ook wordt je energieniveau over de gehele dag beïnvloed, waardoor je waarschijnlijk minder wilt bewegen en daardoor het metabolisme ook vertraagt. Wanneer je structureel slaaptekort hebt, is de kans dan ook groter dat je een bezoek aan de gym overslaat. Probeer ongeveer acht uur per nacht goed te slapen om te zorgen dat je metabolisme op niveau blijft.

Eet voeding met hoge thermische waarde

Vooral producten met veel suikers hebben een lage thermische waarde en zijn daardoor makkelijk te verteren door het lichaam. Het kost je lichaam dus weinig energie. Groente, maar ook voeding met veel vezels of eiwitten hebben een hoge thermische waarde. Je lichaam heeft meer moeite om deze voeding te verteren en zal daardoor je stofwisseling versnellen.

Spice it up!

Pittig eten is niet alleen lekker, het laat ook je metabolisme versnellen. Voeg rode (chili)pepers toe aan je maaltijd. Het stofje capsaïcine in pepertjes verhoogt je metabolisme met zo’n 20% tot zeker een half uur na het eten ervan.

Drink groene thee

Het drinken van groene thee is ook een manier om je stofwisseling te verhogen. Groene thee bevat cafeïne en plantaardige eiwitten die het helpen vetten te verbranden. Drie tot vier kopjes per dag wordt aangeraden, elk kopje stimuleert je metabolisme voor een paar uur. Koffie en thee zullen je niet tien kilo doen afvallen, maar zijn gewoon een steuntje in de rug voor je stofwisseling.

Beweeg meer

Hoe meer je beweegt, hoe hoger je metabolisme zal zijn, dus grijp elke gelegenheid aan in je dagelijks leven om te bewegen gedurende de dag. Neem de trap in plaats van de lift, parkeer je auto verder weg als je boodschappen gaat doen en ga lekker op de fiets naar je werk. Daarnaast is het natuurlijk een extra stimulans om lekker te gaan sporten.

Een uitstekende manier om je stofwisseling te versnellen is door middel van krachttraining. Krachttraining is een zeer effectieve manier om je rust-metabolisme te doen stijgen, omdat spiermassa meer energie nodig heeft dan vetmassa. Ook de uren of dagen na de krachttraining zal de stofwisseling nog gestimuleerd worden wanneer de spieren aan het herstellen zijn.

Wil je meer interessante artikelen lezen zoals deze? Kijk dan op onze blog.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.