5 onmisbare voedingsmiddelen voor Veganisten

5 onmisbare voedingsmiddelen voor Veganisten

8 hacks voor een bewuster leven Lezen 5 onmisbare voedingsmiddelen voor Veganisten 5 minuten Volgende 6 voordelen om in de ochtend te sporten

Het is voor veel Nederlanders normaal om vlees te eten bij het avondeten. Toch zijn er steeds meer mensen die zich er bewust van worden dat vlees eten helemaal niet zo gezond is als altijd gedacht werd. Daarnaast heeft het nogal wat negatieve gevolgen voor het milieu. Wanneer je de keuze maakt geen vlees, gevogelte en vis te eten, dan kun je jezelf een vegetariër noemen. Wanneer je echter kiest voor een volledig plantaardig dieet dan komt daar het een en ander aan planning bij kijken. Vandaar dit artikel, 5 onmisbare voedingsmiddelen voor Veganisten.

5 onmisbare voedingsmiddelen voor Veganisten

Waarom veganisme? De motivatie verschilt van persoon tot persoon. De voornaamste redenen zijn vanwege het milieu, om ethische redenen of voor de gezondheid. Maar het volgen van een strikt plantaardig voedingspatroon kan echter zorgen voor een hoger risico op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Zeker wanneer je de maaltijden niet goed van tevoren plant, is de kans groter dat je sneller een tekort oploopt. Ben jij veganist of wil je gewoon minder vlees eten dan is dit artikel voor jou. Wij hebben 5 voedingsmiddelen geselecteerd die essentieel zijn in een plantaardig dieet.

Plantaardige melk en yoghurt

5 onmisbare voedingsmiddelen voor Veganisten - EkopuraPlantaardige melk en yoghurt verrijkt met calcium, vitamine D en vitamine B12 zijn goede alternatieven voor zuivelproducten. De kans is groot dat veganisten dagelijks minder calcium binnenkrijgen dan vegetariërs en vleeseters. Op termijn kan dit een negatieve invloed hebben op de botgezondheid. Om toch aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te komen, is het verstandig om dagelijks plantaardige melk en yoghurt verrijkt met calcium te eten.

Eiwit

5 onmisbare voedingsmiddelen voor Veganisten - EkopuraEiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren in eiwitten zorgen voor het versterken en herstellen van lichaamscellen. Om gezond te kunnen leven is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Als vegan kan het soms lastig zijn om voldoende plantaardige eiwitten bij elkaar te krijgen, want eiwitten zitten voornamelijk in vlees, vis en zuivel. Toch kun je ze ook uit plantaardige voeding halen! Voorbeelden hiervan zijn: Linzen, pindakaas, soja, noten, peulvruchten of avocado. Een eiwitshake is ook een manier om aan je dagelijkse hoeveelheid eiwitten te komen. Let wel op dat je kiest voor de vegan variant. Ekopura heeft speciaal voor veganisten verschillende proteïne poeders samengesteld. Tropische Ekopura protein smoothie bowl

Bekijk hier onze 100% plantaardige eiwit producten. Voorzien van het Vegan certificaat van ‘the Vegan Society’ wat betekent dat al onze ingrediënten zijn gecontroleerd en 100% plantaardig zijn. Daarnaast zijn onze producten geproduceerd met respect voor mens dier en natuur.

Groenten en fruit

5 onmisbare voedingsmiddelen voor VeganistenTegenwoordig komen er steeds meer “nepvlees” producten op de markt om het gemis van vlees te compenseren. Maar let wel op! Dit soort voeding kan zwaar bewerkt en ongezonde ingrediënten bevatten. Gelukkig zijn er veel manieren om toch je favoriete maaltijd te vervangen met vitamine- en mineraalrijke fruit en groenten. Wist je dat je bijvoorbeeld een geprakte banaan perfect kunt gebruiken voor een gebakrecept. Zo heb je geen ei nodig. Daarnaast zijn aubergine en paddenstoelen, vooral de champignon of portobello, een goede optie als je toch graag de structuur van vlees in een gerecht wilt verwerken. Het is belangrijk als je veganist bent dat je voldoende ijzer- en calciumrijke fruit en groenten eet. Denk bijvoorbeeld aan groene bladgroenten zoals spinazie, paksoi en boerenkool.

Vitamine D

5 onmisbare voedingsmiddelen voor VeganistenVitamine D is onmisbaar voor ons lichaam, het zorgt ervoor dat je stevige botten en tanden krijgt. Het zorgt er ook voor dat calcium en fosfor goed uit de voeding worden opgenomen. Samen met calcium en voldoende beweging is vitamine D daarom belangrijk bij het voorkomen van botontkalking. Vitamine D is ook belangrijk voor het afweersysteem.  Vitamine D zit voornamelijk in vette vis en margarines. In plantaardig voedsel komt vitamine D vrijwel niet voor. Het komt wel voor in wilde paddestoelen, als die voldoende zonlicht hebben gezien. Champignons worden in het donker gekweekt en zijn daarom geen bron van vitamine D. Het is daarom raadzaam om als veganist vitamine D supplementen te slikken.

Omega-3

5 onmisbare voedingsmiddelen voor VeganistenOmega 3 is essentieel voor het goed functioneren van onze hersenen, ogen en hart. Het beschermt je lichaam tegen hart- en vaatziekten. Het is daarom essentieel om te zorgen dat je voldoende omega 3 binnenkrijgt. Omega 3 zit voornamelijk in vis maar is ook in lagere hoeveelheden in bepaalde planten te vinden. Veganisten kunnen omega 3 vooral halen uit lijnzaad poeder, Chiazaad poeder, hennep zaad, walnoten, avocado, zeewier en algen. Lijnzaad en Chiazaad moeten wel eerst vermalen worden zodat het lichaam de voedingsstoffen goed kan opnemen.

Met Ekopura Vegan Omega 3 Algenolie stel je op een gemakkelijke en verantwoorde manier voldoende omega 3 inname veilig. Je hoeft je daarom geen zorgen meer te maken over alle gezondheidsrisico’s die samenkomen met omega 3 tekort. Meer weten over Omega 3? Lees dan ons blog “Waar is omega-3 goed voor

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.