De voordelen van meal prepping en 5 X de lekkerste mealprep recepten!

De voordelen van meal prepping en 5 X de lekkerste mealprep recepten!

Wat kan je het beste eten voor en na een workout? Lezen De voordelen van meal prepping en 5 X de lekkerste mealprep recepten! 7 minuten Volgende Hoe verander je eetgewoontes? 7 tips

Heb je doordeweeks weinig tijd en wil je toch gezond eten? Ga dan meal preppen! Met onze drukke levensstijl is meal prepping écht een uitkomst. Door je maaltijden voor te bereiden, kom je minder snel in de verleiding om te snoepen, of andere ongezonde dingen te eten. Daarnaast bespaar je geld en tijd… wie wil dat nou niet? Wil je beginnen met meal preppen of kan je wel wat extra tips gebruiken? Dan is dit artikel perfect voor jou! Lees je mee?

Wat is meal prepping?

Na een dag hard werken is de motivatie vaak ver te zoeken om nog naar de supermarkt te gaan en een gezonde zelfgemaakte maaltijd op tafel te zetten. Hoe fijn is het dan als je in de vriezer of ijskast al een lekkere maaltijd klaar hebt staan? Meal prepping is voor dit soort situaties ideaal. Maar ook wanneer je fanatiek sport en je daarnaast ook nog een voedingsschema aanhoudt.

Door je maaltijden van te voren in te plannen weet je precies hoeveel macro’s je binnenkrijgt. Het bijhouden van macro’s is tegenwoordig erg populair. Macronutriënten (macro’s) voorzien je lichaam van energie die nodig is voor je dagelijkse activiteiten.

Onder macro’s vallen: koolhydraten, eiwitten en vetten. Wanneer je niet de juiste hoeveelheden van deze drie binnen krijgt, kan je lichaam ook niet goed functioneren. Het is dus belangrijk dat je de goede macro’s binnenkrijgt. Binnenkort gaan we hier met een artikel dieper op in.

Voordelen van meal prepping!

Je bent bewuster

Je koopt niet alleen bewuster, je gaat ook bewuster met eten om. Doordat je iedere maaltijd van de week hebt gepland zal je minder impulsieve aankopen doen en zal er ook minder eten verspild worden. Hierdoor bespaar je ook nog eens een hoop geld en het milieu! Wie wil dat nou niet?

Meer tijd voor de leuke dingen

Met meal prepping bespaar je heel wat tijd! Het is zoals met het wassen van je kleding, je gooit ook niet elk kledingstuk apart in je wasmachine. Zo doe je het ook met het klaarmaken van je maaltijden. Of je nu tweehonderd gram pasta klaarmaakt of een kilo, het blijft net evenveel werk.

Gezonder eten

Vaak wanneer je moe of erg druk bent en nog naar de supermarkt moet, gaat het fout. Je kiest dan sneller voor ongezond comfort-food omdat je geen zin meer hebt om er moeite voor te doen en dan ziet de pizza of kant-en-klaar maaltijd uit de supermarkt er wel erg goed uit. Meal preppen lost dat probleem op. Er is namelijk altijd lekker en gezond eten in huis waar je weinig tot geen moeite voor hoeft te doen. Je warmt het op en klaar is kees!

Hoe ga je te werk?

Ben je klaar om te gaan meal preppen? Dan is het handig om goed voorbereid te werk gaat (voorbereiden op het voorbereiden, ja echt). Lees hieronder hoe je het preppen het best aan kunt pakken.

1) Zorg voor een plan!

Zonder plan is meal prepping niet te doen. Kijk in eerste instantie hoeveel dagen en welke maaltijden je wilt voorbereiden. Maak een week menu en een boodschappenlijstje. Wanneer je dit in kaart hebt gebracht, ga je kijken op welke dag je het eten gaat preppen. Kies er bijvoorbeeld voor om op zondag te gaan kokkerellen. In het begin zal het misschien nog even wennen zijn, maar als je een paar weken verder bent, weet je niet beter.

2) Zorg voor genoeg bakjes

Bakjes, bakjes en nog eens bakjes. Jaja, vanaf nu zijn tupperware bakjes je beste vriend! Zonder de bakjes kan je de maaltijden ook niet goed bewaren en de juiste porties maken. Je kunt de maaltijden op deze manier per dagelijkse portie bewaren in de koelkast of vriezer.

3) Begin met koken

Uiteraard is dit het gedeelte waar de meeste tijd in gaat zitten. Probeer er daarom iets leuks van te maken. Zet je favoriete muziek op tijdens het koken of ga samen met iemand aan de slag. Om het voor jezelf makkelijk te houden, kies recepten waar je niet zoveel ingrediënten voor nodig hebt of die je kunt combineren met andere recepten. Laat de maaltijden eerst goed afkoelen voordat je de deksel erop doet, anders krijg je veel condens en dat maakt het eten er niet lekkerder op.

4) Blijf creatief

Het voordeel van meal preppen is uiteraard dat je al je maaltijden in één keer kunt voorbereiden, maar hierdoor kan de verveling er ook sneller in slaan. Bang dat je maaltijden hierdoor saai en eentonig worden? Denk dan eens na over hoe je bepaalde ingrediënten op verschillende manieren kan gebruiken. Zo kan je kip bijvoorbeeld in een salade verwerken, maar ook combineren met broccoli en rijst. Wees een beetje creatief, blijf nieuwe recepten uitproberen en probeer per dag iets unieke aan de maaltijd toe te voegen zonder dat het ongezond wordt.

5) Bewaren

Berg de bakjes op in de koelkast (die je op een lage temperatuur hebt gezet). Kijk welke je nodig hebt voor de eerste 3 dagen en bewaar deze in de koelkast. De overige bakjes doe je in de vriezer. Deze haal je de avond ervoor eruit, voor de volgende dag.

Recepten

Ben je klaar om te preppen? Lees dan snel verder, want we hebben 5 heerlijke recepten voor je geselecteerd waar je zeker van zal smullen. Enjoy!

Couscous salade met feta en mint

Couscous salade met feta en mint Ben je ook zo gek op Couscous? Dan is dit makkelijke recept zeker de moeite waard om te proberen. Met een aantal ingrediënten zet je binnen no time een heerlijke zomerse maaltijd op tafel. Klik hier voor het recept.

Quinoa

Quinoa met tomaat, noten en verse peterselie Ben je gek op Quinoa? Zet dan deze salade zeker op je weekmenu. Quinoa is erg voedzaam en perfect wanneer je een drukke dag hebt waar je veel energie voor nodig hebt. Klik hier voor het hele recept.

Banaan pannenkoeken

Wie is er niet gek op pannenkoeken? Kies bijvoorbeeld voor deze variant. Simpel, lekker en heel gezond! Ze zijn zo gemaakt en je behoud lang een verzadigd gevoel. Doe er nog een extra schepje eiwitpoeder doorheen en je bent aardig op weg om je dagelijkse portie proteïne binnen te krijgen. Klik hier voor het recept.

Aubergine salade met tomaat

Aubergine salade met tomaat Deze salade zit vol met vitamines en is denk ik wel één van onze favorieten. Dit is een salade die perfect past in je meal prep schema. Uiteraard kan je nog ingrediënten toevoegen om de salade nog iets meer te vullen. Bekijk hier het recept.

Overnight oats

Overnight oats Niet iedereen is gek op overnight oats. Daarom hebben we een recept gevonden, dat zeker in de smaak zal vallen. Ook dit gerecht is heel simpel en voedzaam. Bekijk hier het recept.

 

Bekijk onze blog voor nog veel meer heerlijke recepten en interessante artikelen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.