Wat kan je beter niet doen na het sporten! 5 tips.

Wat kan je beter niet doen na het sporten! 5 tips.

Wanneer je resultaten en doelen wilt behalen is het houden aan je training en voedingsschema een belangrijk aspect. Want wat je na een workout doet kan een grote impact hebben op hoe je lichaam reageert. Denk hierbij aan wat we eten of hoeveel slaap we krijgen. Het kan soms erg verleidelijk zijn om jezelf te belonen na het sporten met iets lekkers. Maar doe dat dan wel met mate.

Daarnaast doen we nog veel meer dingen na het sporten die we eigenlijk niet zouden moeten doen om je trainingsdoelen te behalen. Wij hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet! Lees je mee?

Vergeet niet te stretchen

Gelukkig zien we dat veel mensen tegenwoordig kiezen voor een goede warming-up of zelfs dynamisch stretchen voor een workout. Helaas zijn er nog genoeg mensen die na hun workout het stretchten toch overslaan en dit is misschien wel belangrijker dan je hele workout. Hiermee verkort je de herstelperiode, behoud je je lenigheid en het helpt mogelijk zelfs het groeiproces erna.

Wil je het ultieme resultaat bereiken? Dan moet je toch echt nog even vijf minuten langer blijven en al je spieren even lekker op stretchen. Ook helpt een goede stretch sessie tegen de spierpijn de volgende dag.

Niet genoeg hydrateren van het lichaam

Tijdens een workout heb je vaak niet genoeg tijd om water te drinken, dus is het essentieel dat je na je workout meer water drinkt dan normaal om het te kort aan te vullen. Wanneer je last hebt van vochttekort is je balans aangetast. Te weinig vocht zorgt weer voor een laag gehalte natrium en kalium wat weer zorgt voor pijnlijke spieren en onverwachte spastische krampen. Kramp in been, kuit, nek, voet of arm wordt in veel gevallen veroorzaakt door een slechte interne vochthuishouding of vochtbalans.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan ons blog “Genoeg water drinken!

Vette hap

Het is belangrijk om voor ogen te houden dat je maaltijd na het sporten een aantal belangrijke doelen heeft. Zo moet je energie niveau weer op peil komen omdat je veel energie hebt verbruikt. Je hebt eiwitten nodig om herstel en opbouw van spieren te stimuleren. Daarnaast heb je ook de juiste vitamines en mineralen nodig om het spierherstel en groei te ondersteunen. Een vettige maaltijd past totaal niet in dit plaatje omdat deze vaak niet de voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt.

Vetten vertragen daarnaast het spijsverteringsproces, dus het is belangrijk om nooit te veel vet te eten na je workout. Kies liever voor snelle voedingsstoffen die makkelijk worden opgenomen in je bloedstroom en snel de cellen kunnen binnendringen. Dit betekent dat je 20 tot 30 minuten na je workout je voorraad weer moet aanvullen, met eiwitten van hoge kwaliteit en goede koolhydraten om je spieren te voeden.

Heb je moeite of niet voldoende tijd om goede maaltijden voor te bereiden lees dan het volgende artikel over meal prepping.

Blijven rondlopen in je sportkleding

Die sportkleding zit altijd wel heel comfy… dus no need om ons snel om te kleden. Wel dus! Het is totaal niet hygiënisch om te blijven rondlopen in je bezwete sportoutfit. Je kan beter gelijk douchen zodat alle bacteriën weg zijn. Zo voorkom je dat je ziek wordt en het is wel zo hygiënisch. Snel uit die kleding dus!

Te weinig slapen

Wanneer je te weinig slaapt heeft dit een negatief effect op je herstelproces. Ons lichaam herstelt en bouwt zich weer op wanneer we slapen, dus een goede nachtrust is de sleutel tot succes. Slaap is dus niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook essentieel voor spiergroei en spierherstel na het trainen of spierbehoud tijdens het afvallen.

Wil je meer interessante artikelen lezen zoals deze? Bekijk dan ons blog.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.