8 Voordelen van krachttraining

8 Voordelen van krachttraining

Tegenwoordig is krachttraining hot! Steeds meer mensen kiezen ervoor om in de sportschool met gewichten aan de slag te gaan. Dit is positief, want deze trainingsvorm biedt veel mentale en fysieke voordelen. Lees hier meer over 8 Voordelen van krachttraining.

Verbrand meer calorieën

Meer spiermassa verbrand meer calorieën. Zelfs als je niet sport en gewoon lekker op de bank zit, zal je verbranding hoger liggen. Door het doen van krachttraining bouw je spiermassa op. Spieren hebben energie nodig en verbranden calorieën om te kunnen werken. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer energie je lichaam nodig heeft en dus calorieën verbrandt. Goede reden om eens dat krachthonk in te gaan!

Fysiek en mentaal sterker

Van krachttraining wordt je niet alleen fysiek maar ook mentaal sterker. Wanneer je elke week met zwaardere gewichten kunt trainen, geeft je dit mentaal een boost! Door je rug, schouders en billen te trainen zal je niet alleen mooier rechtop gaan lopen, je lijkt hierdoor ook langer en straalt meer zelfvertrouwen uit.

Krachttraining is leuk!

Krachttraining is uitdagend, grensverleggend en gevarieerd. Dit in tegenstelling tot een uur op de loopband staan. Dat kan na een tijdje erg eentonig worden. Zorg dat je elke 4-5 weken een nieuw trainingsprogramma krijgt. Zo raak je nooit uitgekeken en blijft het leuk.

Strakker lichaam

Krachttraining is onder vrouwen een stuk minder populair dan onder mannen. Veel vrouwen hebben nog een verkeerd beeld bij krachttraining. Ze zijn bang om een “hulk” te worden, maar wees gerust dat gaat echt niet gebeuren. Vrouwen hebben minder testosteron in hun lichaam dan mannen. Wil je een strakker lichaam krijgen? Dan is krachttraining echt een must. Je hoeft echt geen uren aan cardio te spenderen om een mooier gevormd lichaam te krijgen. Voor strakkere billen, benen of armen moet je toch aan de krachttraining beginnen.

Sterkere botten

Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat de botdichtheid en botsterkte toeneemt als er een toename is van spierkracht en spiermassa. Hierdoor gaat krachttraining osteoporose (=botontkalking) tegen. Dit is een enorm voordeel voor mensen van een wat oudere leeftijd.

Metabolisme

Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde volwassene een afname van het metabolisme (stofwisseling) heeft van 2 tot 5 procent per 10 levensjaren. Door krachttraining kan je het verlies van spiermassa tegengaan en blijft het metabolisme op peil.

Krachttraining om af te vallen

Bij krachttraining denken de meeste mensen niet direct aan afvallen. Maar krachttraining is juist een effectieve manier om slanker te worden en om af te vallen. Je verbrandt er een hoop calorieën mee. Je spiermassa vraagt bijvoorbeeld tot wel 10x meer energie om zichzelf in stand te houden dan je vetmassa. Door een goede combi te maken tussen cardio en krachttraining , zal je in no time een positief resultaat zien. Bij cardio verbrand je tijdens de training calorieën en bij krachttraining tot ver na de training. De perfecte combinatie!

Sterker worden

Last but not least zorgt krachttraining ervoor dat we sterker worden. Dit is ook handig in ons dagelijks leven. Denk maar aan boodschappen doen, zware dingen tillen of fietsen. Heb je bijvoorbeeld sterkere benen gekregen door krachttraining, dan zul je merken dat het hardlopen in een keer ook stukken makkelijker gaat en je doelen dichterbij komen.

Lees meer interessante artikelen op ons blog.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.