Sporten verlaagt je stress gehalte, maar hoe? 5 verklaringen!

Sporten verlaagt je stress gehalte, maar hoe? 5 verklaringen!

Na een lange dag werken is een bezoek aan de sportschool misschien wel het laatste waar je zin in hebt. Toch is het belangrijk om te bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging zorgt voor vetverbranding, verbetert het cardiovasculaire systeem, verhoogt de zuurstofopname, vermindert de kans op ziektes, verlaagt je bloeddruk en heeft allerlei andere positieve effecten. Verminderen van stress hoort hier ook bij. Maar op welke manier kan beweging stress verminderen? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in. Lees je mee?

Waar komt stress vandaan?

Dagelijks krijg je best wat voor je kiezen. Met name op je werk of in je studie word je de hele dag geprikkeld en dat kan stress opleveren. Het is niet altijd even makkelijk om te achterhalen of je last hebt van te veel stress.

Er zijn wel een aantal signalen die erop kunnen duiden dat de balans tussen stress en ontspanning verstoord is:

 • Ben je sneller moe dan normaal?
 • Slaap je slechter? - Word je niet uitgerust wakker?
 • Ben je sneller geïrriteerd dan normaal?
 • Merk je dat je geen energie hebt om de dingen te doen die je normaal makkelijk afgaan?
 • Heb je vaker last van negatieve gedachten?
 • Is je motivatie ver te zoeken (op je werk, privéleven en voor sporten)?

Als je last hebt van de bovenstaande punten, dan is het belangrijk om hier wat aan te doen! Veel mensen die sporten ervaren dat ze daar hun hoofd mee leeg kunnen maken of dat ze er rustig van worden. En vaak is dat ook zeker het geval.

Er komen door het sporten namelijk twee belangrijke stoffen vrij: enerzijds Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) en anderzijds Endorfine. Beide stoffen ondersteunen de hippocampus in de hersenen. De hippocampus zorgt voor een remmende werking op de aanmaak van het bekende stresshormoon cortisol.

Bij een aanhoudend hoog cortisol gehalte zal de hippocampus helaas ook slechter functioneren. De stress neemt dan nog verder toe. Voor stressreductie is een goed werkende hippocampus dan ook uitermate belangrijk. Doorbreek deze negatieve spiraal door de hippocampus weer goed te laten werken en hoe doe je dat? Juist, door te bewegen! Sport kan je erg helpen om je innerlijke rust weer terug te vinden. We geven jou enkele voorbeelden.

 1. Sport beïnvloedt je hormoonbalans

Het hormoon endorfine komt vrij door sporten en dit geeft je een goed gevoel. Het stresshormoon cortisol wordt sneller afgebroken. Hierdoor voel je je ontspannen. Mensen met langdurige stress hebben een verhoogde bloeddruk. Door te sporten, daalt je bloeddruk en is het beter voor je gezondheid
 1. Meer energie

Stress geeft je een gevoel van futloosheid. Alles wat extra inspanning vraagt daar heb je geen zin in. Het liefst wil je lekker op de bank hangen en niks doen. Juist dan is het belangrijk om te gaan sporten. Van sporten krijg je een energie boost en je voelt je vitaal.
 1. Positieve gevoelens

Bewegen heeft een positief effect op je algehele psychische gesteldheid, zoals je gevoelens en emoties. Nadat je gesport hebt voel je je beter doordat het aangemaakte endorfine hormoon ook een gevoel van geluk geeft. De spiraal van negatieve gevoelens kan je zo doorbreken. Je voelt je trots op jezelf, blij met je prestatie. Je gevoel van zelfwaardering groeit. Ook als je nog geen last van stress hebt, kun je door middel van beweging zorgen dat je je nóg beter voelt. Het kan je lichaam gespierder maken, je geest positief stimuleren en natuurlijk kun je afvallen door sporten. Dit alles zal ervoor zorgen dat jij (weer) op en top in je vel zit!
 1. Uitlaatklep voor frustraties

Wanneer ergernissen of frustrerende situaties zich opstapelen, kan je stress ervaren. Intensieve vormen van training zoals boxen en gewichtheffen kan voorzien in een effectieve ontlading van deze negatieve emoties. Zodoende zal je deze potentiële ongezonde emoties omvormen tot gemotiveerde emoties. Dus waar wacht je op? Hup, richting de sportschool!
 1. Slapen is zeer belangrijk tegen stress

Weer een slapeloze nacht achter de rug, terwijl je lag te staren naar het plafond? Slapen met stress kan lastig zijn. Stress is dan ook oorzaak nummer 1 van slaapproblemen. Als je gestrest bent, zit je lichaam namelijk vol met het stesshormoon cortisol waardoor je onrustig blijft. En om goed te kunnen slapen moet je cortisol hormoonspiegel laag zijn.

Blijf bewegen!

Het maakt eigenlijk helemaal niet uit op wat voor manier jij je lichaam in beweging zet. Hardlopen, fietsen , wandelen, voetballen, yoga, pilates, zwemmen of boksen. Elke sport die je beoefent zal ervoor zorgen dat je gelukshormonen zal aanmaken wat resulteert in minder stress.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.