Wat is MCT olie en waar gebruik je het voor?

Wat is MCT olie en waar gebruik je het voor?

Je hebt misschien wel eens gezien dat mensen MCT-olie aan hun smoothies toevoegen of het door de koffie mengen. Bullet proof coffee is hiervan het beste voorbeeld. Maar wat is MCT olie nu precies, waar gebruik je het voor en hoe werkt het? Daar geven we jou antwoord op in dit artikel. 

MCT-olie is een kwaliteitsvet dat afkomstig is van kokosnoten. Je kunt het als olie gebruiken om saladedressings te maken maar het is ook in poedervorm beschikbaar als voedingssupplement. Het biedt meerdere voordelen zoals een betere energiebalans, meer hersenkracht en je houdt lang een verzadigd gevoel. Hier lees je hoe het werkt, hoe je het gebruikt en hoe je het optimaal voor je kunt laten werken.

Wat is MCT Olie?

"MCT" is een afkorting voor triglyceriden met een middellange keten (medium-chain triglycerides). Triglyceriden zijn de moleculen waaruit de meeste vetten bestaan. Van nature komen deze voor in kokosolie, palmolie, geitenmelk en moedermelk.

Je lichaam verandert MCT's in moleculen die ketonen worden genoemd. Onderzoeken hebben aangetoond dat ketonen helpen bij het verbranden van vet. Daarnaast verminderen ze trek in eten en voorzien je hersenen van energie. Sommige MCT-olie wordt gewonnen uit palmolie. Dit heeft een negatief effect op het milieu vanwege ontbossing en afname van het leefgebied van wilde dieren. Om deze reden is Ekopura MCT-olie gemaakt van pure en duurzame kokosolie gewonnen uit kokosnoten.

Als je een koolhydraatarm en vetrijk dieet volgt, zoals het ketogeen dieet, kan het aanvullen van je dieet met MCT-olie ervoor zorgen dat je genoeg vet binnenkrijgt om in ketose te raken of te blijven. Ketose is de toestand waarin je lichaam vet verbrandt, in plaats van koolhydraten, om brandstof op te wekken. De ketonen verhogende effecten van MCT-olie helpen je ook om langer een vol gevoel te houden en een goede energiebalans. Daarnaast heeft het nog andere voordelen die we hieronder zullen bespreken.

De voordelen van MCT olie

MCT-olie verhoogt de energie, het uithoudingsvermogen, de stofwisseling, de verzadiging en de hersenfunctie. Vooral in vergelijking met normale kokosolie of andere vormen van gezonde vetten. MCT's ontbreken grotendeels in het typische westerse dieet. Daarom kan het toevoegen van MCT-olie aan je dagelijkse routine een krachtige manier zijn om van de voordelen van slimme vetten te profiteren.

Dit is waarom MCT olie zo goed voor je is:

Gewichtsmanagement en Gewichtsverlies

MCT's zorgen ervoor dat je lichaam vet verbrandt, ongeacht het soort dieet dat je volgt. Je lichaam doet dit door MCT's om te zetten in alternatieve vormen van energie, ketonen genaamd, die je stofwisseling verhogen en het vet verbranden dat je al hebt.

En nee, je hoeft het keto-dieet niet te volgen om te profiteren van de effecten van MCT-olie. Mensen die het standaard "Westerse dieet’’ volgen, kunnen nog steeds afvallen door MCT-olie vanwege de positieve effecten die het heeft op de hongerhormonen en de boost in het metabolisme. Het gewichtsverlies zal echter niet zo significant zijn als bij iemand die een volledig ketogeen dieet volgt. Hier komen we in een ander artikel nog op terug.

Onderdrukt Honger

Hoge kwaliteit vetten werken verzadigend, daardoor helpt MCT-olie om je langer vol te voelen zonder dat je aan een tussendoortje halverwege de ochtend hoeft te denken. Dit is wetenschappelijk onderbouwd: MCT's verhogen ketonen. Ketonen onderdrukken ghreline (ook bekend als het hongerhormoon) en verhogen het cholecystokinine (CCK), waardoor je een vol gevoel krijgt.

Meer Hersenkracht

MCT-olie van hoge kwaliteit verandert binnen enkele minuten in ketonen, waardoor je hersenen een snelle schok van energie en mentale helderheid krijgen. Als iemands koolhydraatgehalte laag genoeg is, kan MCT-olie worden omgezet in ketonen, die in tegenstelling tot glucose de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en als brandstofbron voor hersencellen kunnen worden gebruikt.

Dit betekent dat als je lichaam weinig energiereserves heeft, je eigen metabolische systeem de MCT-olie snel kan omzetten in een brandstof die onmiddellijk beschikbaar is voor de hersenen. Sommige mensen omschrijven dit gevoel alsof "de lichten in hun hersenen aan gaan".

Ondersteunt de Maag

Wanneer het beschermend effect van de darmwand minder goed werkt dan zou moeten, kunnen gifstoffen, bacteriën en voedseldeeltjes via de darmen je bloedbaan binnendringen. Dit levert een verhoogd risico op ernstige ziekten. Uit studies is gebleken dat MCT's helpen om het spijsverteringskanaal en de darmen selectiever te maken. Waardoor ongezonde gifstoffen en bacteriën niet in de bloedbaan terechtkomen.

Verhoogt het Uithoudingsvermogen

Een van de belangrijkste voordelen van MCT-olie is dat het de energie snel verhoogt, vermoeidheid tegengaat en een extra boost geeft. Dit maakt het een uitstekende keuze voor atleten - vooral hardlopers of fietsers met een hoog uithoudingsvermogen - omdat het een snelle en efficiënte brandstofbron is. Het is ook aangetoond dat het herstel bij duursport atleten verbetert.

Bekijk Ekopura MCT Poeder

Hoe werkt MCT in je lichaam?

MCT olie wordt op een andere manier verteerd omdat het rechtstreeks vanuit de darmen in de lever wordt opgenomen, waardoor de fysiologie van opslag als vet wordt omzeild. Dat betekent dat je lichaam MCT's sneller afbreekt dan de triglyceriden met een lange keten die in andere vette voedingsmiddelen worden aangetroffen. Je lever zet MCT's om in ketonen - de brandstofbron die je lichaam aanmaakt als het vet verbrandt als brandstof.

Wat is de triglycerideketen en waarom is het zo belangrijk?

Wat is er beter aan 'MC'- of' middellange-keten'-triglyceriden in vergelijking met korte-keten- (SCT) of lange-keten-triglyceriden (LCT) als staart van het uiteinde van het vetmolecuul. Hoe langer de ketting, hoe langer het duurt voordat je lichaam de triglyceriden in energie omzet. Dat betekent dat hoe korter de ketting, hoe beter, maar slechts tot op zekere hoogte.

In een onderzoek onder 17 vrouwen met overgewicht vertoonden degenen die MCT-oliesupplementen kregen een verbeterde vetverbranding vergeleken met degenen die LCT's kregen. Hoewel deze resultaten kunnen wijzen op een "hoe korter, hoe beter" -regel voor triglycerideketens als het gaat om het verbranden van vet, zijn er enkele behoorlijk grote problemen met SCT's.

Allereerst hebben ze de neiging behoorlijk vies te ruiken, maar het meest zorgwekkende is dat ze een rampzalige spijsvertering kunnen veroorzaken. Afhankelijk van je gevoeligheid kan zelfs het innemen van een kleine hoeveelheid geconcentreerde SCT's je maag van streek maken. Ekopura MCT-olie poeder is anders. Zolang je begint met een kleine dosis (1 theelepel) en je omhoog werkt naar een grotere dosis, krijg je de voordelen van MCT-olie, zonder de bijwerkingen.

Bekijk Ekopura MCT Poeder

MCT Olie vs. Kokosolie

Kokosolie is geweldig om mee te koken en bakken, maar als je vetverbrandende ketonen wilt die de hersenen stimuleren, is MCT-olie beter. Dat komt omdat kokosolie verschillende soorten vetten bevat. Niet al deze soorten zijn even effectief voor energieopslag en vetverlies.

Je hebt misschien gehoord dat kokosolie een bron is van MCT's. De realiteit is dat je niet voldoende van de echt nuttige MCT's (C8 en C10) binnenkrijgt door alleen kokosolie te eten.

Samenvattend: Ja, je kunt kokosolie aan je koffie toevoegen, maar dit geeft je niet voldoende MCT. MCT-olie geeft je meer van de nuttige MCT's die je lichaam kan gebruiken om je metabolisme het meest efficiënt te stimuleren.

Ekopura MCT Poeder

Ekopura Vegan MCT Poeder is volledig plantaardig en duurzaam geproduceerd. Zonder kunstmatige toevoegingen, palmolie vrij en bevat de perfecte balans C8/C10 MCT om alle voordelen te benutten die MCT Poeder te bieden heeft. 

We hopen dat je door deze blog een beter begrip hebt van wat MCT olie is, waar je het voor gebruikt, waar het goed voor is en hoe het werkt in je lichaam. In ons volgende artikel over MCT olie gaan we in op het nut van MCT olie als toevoeging aan je koffie.

Bekijk Ekopura MCT Olie poeder hieronder.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.