Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen

Je lichaam heeft dagelijks een flinke portie vitamines en mineralen nodig. Vitamines en mineralen zijn belangrijk voor een goede gezondheid en voor een optimale weerstand. Welke vitamines en mineralen zijn belangrijk voor je? Er zijn verschillende soorten vitaminen en mineralen. Veel zijn terug te vinden in vrijwel alle voedingsmiddelen.

Alle vitaminen en mineralen hebben een andere werking voor het lichaam. Vitaminen helpen bij de ondersteuning van het immuunsysteem, de omzetting van macronutriënten, de koolhydraten, proteïnen en vetten. Mineralen helpen je bij de ondersteuning van structurele en regulerende functies zoals: vochtbalans, spiercontracties en opbouw van weefsel. Beide zijn ze dus ontzettend belangrijk. We hebben een aantal belangrijke vitaminen en mineralen voor je op een rijtje gezet.

Calcium

Als je sterke en gezonde botten wilt houden, is calcium (kalk) absoluut onmisbaar. Calcium beschermt niet alleen tegen botontkalking. Het zorgt er ook voor dat je spieren goed functioneren en dat de overdracht van zenuwimpulsen goed verloopt. Wanneer je een tekort hebt aan calcium, zal je dit merken aan spierkrampen, gespannen zenuwen en een slecht humeur.

Vitamine D3 helpt bij het verbeteren van de opname van calcium uit voeding.

Bekijk Vitamine D3.

Zink

Zink is belangrijk voor de groei en vernieuwing van weefsels. En voor een sterk afweersysteem, de genezing van wonden en een goed reuk-, smaak- en gezichtsvermogen. Zink zit veel in vlees, vis, rijst en bruin brood.

Chroom

Chroom verbetert de werking van het hormoon insuline. Daardoor blijft je bloedsuikerspiegel beter op peil. Door chroom krijg je ook minder trek in zoetigheid.

Magnesium

Dit mineraal is vooral belangrijk om je spieren te kunnen ontspannen. Daarnaast laat het je hart en zenuwstelsel goed functioneren. Magnesium is een mineraal dat voorkomt in brood en graanproducten, groente, melk en melkproducten en vlees.

Bekijk Magnesium.

IJzer

IJzer is een bouwsteen van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar andere delen van je lichaam. Bij een tekort aan ijzer kunnen klachten als duizeligheid en een verminderd concentratievermogen optreden. Vitamine C helpt de ijzeropname uit voeding te verbeteren.

Bekijk Vitamine C.

B en C vitaminen

Vitaminen heb je nodig voor allerlei functies in je lichaam. Zoals een gunstige invloed op de energiehuishouding (de B-vitaminen), weerstand (vitamine C) of leerprestaties (foliumzuur en vitamine B12) Uiteraard zijn er nog meer vitamines en mineralen die bijdragen aan een gezond lichaam. Ieder lichaam is anders en kies daarom de vitamines en mineralen uit die bij jou passen.

Bekijk hieronder alle Ekopura vitamines en mineralen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.