Tegenwoordig krijgen we erg veel suiker binnen via onze voeding. Het zit in veel producten verwerkt zonder dat we het doorhebben. Een klein beetje suiker kan voor de meeste mensen geen kwaad, maar teveel suiker kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Ons lichaam laat ons heel goed weten als er iets niet goed zit. Dus als we te veel suiker binnen krijgen dan ontvangen we signalen. Als jij jezelf herkent in dit artikel, moet je misschien toch maar eens gaan letten op je suiker inname. Lees je mee?
Je voelt je moe
Wanneer je ontbijt of lunch vol zit met suikers en weinig eiwitten, vezels en vetten bevat, dan kun je in de middag een flinke dip krijgen. Het kan ook zo zijn dat je flinke hoofdpijn krijgt en moeite hebt om je te focussen. Een gebalanceerd dieet zorgt ervoor dat er geen grote pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel ontstaan.
Je hebt een opgeblazen gevoel
Onze darmen zijn er niet blij mee als we producten eten waar veel kunstmatige fructose in zit. En dat merk je. Je kunt er een behoorlijk opgeblazen gevoel door krijgen. De kans dat je dit krijgt door het eten van fruit, waar natuurlijke fructose in zit, is veel kleiner. Kunstmatige fructose wordt veel toegevoegd aan snoep, frisdranken en vruchtensappen en die combinatie is voor je darmen moeilijk te verteren. Ook het eten van andere geraffineerde suikers kan de boosdoener van je darmproblemen zijn.
Gewichtsproblemen
Het menselijk lichaam is geschapen om met een beperkte hoeveelheid suiker om te kunnen gaan. Wanneer het lichaam genoeg heeft gehad en er blijft nog steeds suiker binnenstromen, dan worden de suikercalorieën omgezet in lichaamsvet en opgeslagen. Hierdoor kan uiteraard al vrij snel een gewichtsprobleem ontstaan waardoor er weer extra risico ontstaat op andere kwalen zoals een te hoog cholesterolgehalte en hartproblemen.
Veel meer dorst
Een signaal dat je teveel suiker binnenkrijgt is een droge mond en veel dorst. Je hersenen krijgen namelijk een seintje. Hierbij is het natuurlijk belangrijk om geen frisdrank te drinken, maar een glas water of kop thee (zonder suiker) te drinken.
Wat doet suiker met je hersenen?
Als je zoete snacks eet kan het zijn dat je trek krijgt in nog meer zoetigheid. Dat werkt als volgt: suiker zorgt er voor dat je hersenen dopamine afgeven. Dit is een stofje dat je een gevoel van beloning geeft. Het eten of drinken van een suikerrijk product geeft je dus een prettig gevoel waardoor je er meer van wilt om vakerdat gevoel te ervaren. Dit maakt suiker ook zo verslavend.
Wat doet suiker met je spieren?
Suiker heeft niet alleen effect op je hersenen, maar ook op je spieren. Suiker levert energie die je spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Maar let op: we hebben het hier vooral over gezonde suikers. Te veel suiker of geraffineerde suikers die niet door je spieren worden gebruikt of niet kunnen worden opgeslagen als reserve, worden door je lichaam opgeslagen als vet.
Suiker en je work-out!
Je lichaam energie geven is erg belangrijk als je gaat sporten. Maar wanneer je merkt dat het steeds zwaarder wordt om te sporten dan kan het zijn dat je te veel suiker eet voordat je gaat sporten. Door je lichaam energie te geven in de vorm van suikers bereikt je bloedsuikerniveau snel een piek en daarna zal het ook weer snel dalen. Met als resultaat dat jij je hartstikke moe voelt terwijl je nog aan het sporten bent. En dat is uiteraard niet de bedoeling.
Tip!
Heb je stress en voel je die behoefte voor gesuikerd comfort-food opkomen? Dan kun je beter kiezen voor een portie havermout met bruine suiker. De havermout vult sneller waardoor je niet teveel eet en de bruine suiker geeft je toch dat beetje suiker.
Bekijk ook onze supplementen ter ondersteuning van de hersenen en zenuwen.