Sport Jezelf Gelukkig

Sport Jezelf Gelukkig

Wie regelmatig sport heeft meer energie en zit lekkerder in zijn vel. Iedereen is tegenwoordig ontzettend druk en daarom is ontspanning en bewegen erg belangrijk. Daarnaast helpt sporten tegen stress en je bouwt een betere weerstand op. Er zijn genoeg voordelen om lekker een uurtje te zweten. Wil je weten hoe jij jezelf gelukkig sport? Lees dan snel verder.

Conditie

Het is erg prettig om een goede conditie te hebben. Je krijgt hier meer energie van en lichamelijk kun je meer aan. Ook zullen je sportprestaties veel beter zijn wanneer je een goede conditie hebt en wordt fietsen, wandelen en traplopen een stuk makkelijker. Ook tussen de lakens brengt het de nodige voordelen met zich mee. Met een goede conditie voel je je goed in je lichaam.

Sport je stress weg

Wanneer je een drukke baan of een druk sociaal leven hebt is het extra belangrijk om regelmatig naar de gym te gaan. Want wanneer je lekker in beweging bent, ben je ook bezig met ontstressen. Je lichaam voert tijdens het sporten de opgehoopte stress af, je raakt meer ontspannen en wat nog het meest belangrijk is, je denkt even een uur lang nergens aan behalve je training. Na een workout voel je je daarom een stuk relaxter en geestelijk voel je meer rust.

Zelfvertrouwen

Één van de belangrijkste redenen dat we sporten is om ons lichaam in shape en balans te houden. Een getraind lichaam geeft meer zelfvertrouwen en dat geeft automatisch weer een geluksgevoel. Wanneer je niet tevreden ben met je lichaam en vaker gaat sporten, zal je zelfvertrouwen ook alleen maar groeien en dat geeft je een goed gevoel.

Stofwisseling

Een verstoorde stofwisseling is erg vervelend. De stofwisseling (het metabolisme) is het proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen met het produceren van energie als doel. De snelheid van de stofwisseling is dus eigenlijk de hoeveelheid energie die het lichaam verbrandt om zichzelf te onderhouden. Wanneer deze verstoord is zul je je niet heel prettig voelen. Door te bewegen verhoog je je stofwisseling. Hierdoor wordt je voeding sneller verwerkt en ligt je energieniveau hoger. Door regelmatig te sporten blijft ook je stofwisseling gezond.

Weerstand

Wanneer je lichaam sterker is krijg je niet alleen meer kracht, maar je afweersysteem wordt ook sterker. Wanneer je afweersysteem optimaal presteert blijf je beter beschermd tegen ziektes en ben je minder snel ziek. Zeker in de koude wintermaanden is het belangrijk dat je weerstand optimaal is.

Happy feeling

Met sporten komt het happy feeling hormoon dopamine vrij en dit geeft je een fijn, energiek en gelukkig gevoel. Dopamine speelt een rol bij gevoelens als blijdschap, genot en welzijn. Het kan een positief effect hebben op je cognitieve vermogens. Een hoog dopamine niveau zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit en dat je een opgewekt en positief gevoel hebt. Wanneer je al 20 tot 30 minuten in beweging bent, komt dit stofje vrij. Daarom voel je je na afloop van een workout vaak uitgeput maar wel gelukkig en voldaan.

Sociale contacten

Nog een laatste verschil tussen sporters en niet-sporters: ze hebben vaker vrienden gemaakt via de sport. Tijdens het sporten ontmoet je nieuwe mensen en dit is leuk omdat je dezelfde interesse deelt. Sporten met een sportbuddy is sowieso een aanrader. Wanneer je samen sport, dan motiveer je elkaar, je werkt samen aan je doelen en dat is toch een stuk leuker dan dat je het helemaal alleen doet. Er zijn genoeg redenen om je regelmatig goed in het zweet te werken en het maakt niet uit of je dit al jaren doet, of dat je net begonnen bent. Sporten maakt gelukkiger.

Wil je nog meer interessante artikelen lezen? Kijk dan op ons blog.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.