Interview met Crossfit Masters atleet Fons Werbata

Interview met Crossfit Masters atleet Fons Werbata

6 Tips voor spieropbouw Lezen Interview met Crossfit Masters atleet Fons Werbata 6 minuten Volgende 8 Voordelen van krachttraining

Interview met Crossfit Masters atleet Fons Werbata, momenteel nr. 1 van Nederland in de Crossfit Open

Fons Werbata is Crossfit Masters atleet. Je zou het niet zeggen maar hij is ondertussen de 50 gepasseerd. In de Crossfit Open staat Fons momenteel nr. 1 van Nederland in zijn klasse (50-54), nr. 3 van Europa en nr. 33 van de wereld. De top 200 van de Open gaan door naar de Masters qualifier in April en de top 20 daarvan gaan door naar de Crossfit Games in de VS. Het zal er dus om spannen de komende tijd of deze Crossfit veteraan de Games zal halen. Wij vroegen hem het hemd van het lijf over zijn training, voeding, blessures en toekomstplannen.

Bij Fons thuis heeft iedereen het crossfit virus te pakken. Zijn oudste dochter Mariska Werbata is wedstrijd atlete en ook zijn andere dochter en vrouw doen aan Crossfit. Naast Crossfit houdt Fons ook nog van een potje schaken maar dan houdt het qua hobbies ook wel op. Fons is 5 dagen per week aan het trainen, met een doel.

Welke sporten heb je allemaal beoefend in je leven?

Het begon al van jongs af aan. Zo lang als ik me kan herinneren ben ik al aan het klauteren, klimmen rennen, noem het maar op. Het zit gewoon in mij en op de een of andere manier ben ik er ook nog redelijk goed in. Vanaf mijn 6de tot mijn 36ste heb ik gevoetbald en een redelijk hoog niveau bereikt op amateur voetbal gebied. Clubs waar ik heb gespeeld zijn onder andere Odin’59, Hoofddorp, Vogelenzang, RCH. Tussendoor heb ik ook nog een paar jaar gekickbokst.

Tijdens de laatste jaren dat ik voetbalde ben ik begonnen met fitness. Nadat ik gestopt was met voetbal heb ik me daar vol op gestort totdat ik in aanraking kwam met Crossfit. Vanaf het eerste moment was ik eraan verslaafd en ben ik nooit meer gestopt.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Crossfit?

Bij het zetten van een tattoo bleek ik de tattoo artiest te kennen van kickbokslessen die we samen hebben gevolgd. Hij vertelde dat hij Crossfit deed bij Crossfit Amsterdam en heeft mij uitgelegd wat Crossfit precies is. Hij heeft mij toen overgehaald om een proefles te nemen en vanaf dat moment was ik verkocht.

In het begin waren er maar 4 man per WOD, dit was in 2010. Crossfit Amsterdam was een van de eerste Crossfit boxen in Nederland. De sport was toen nog heel onbekend maar al snel werd het drukker en drukker.

Waar train je momenteel en hoe vaak?

Momenteel train ik bij Crossfit Nieuw Vennep en dat doe ik minimaal 5 keer in de week. Ik heb op vele locaties getraind en een hele tijd bij Kenamju in Haarlem gezeten wat geen echte Crossfit affiliate is maar waar ik wel lekker mijn eigen ding kon doen.

Volg je een specifiek trainingsprogramma?

Ik liep constant tegen conditie problemen aan wat mij begon tegen te werken in mijn doelstellingen.  Daarnaast begint de leeftijd toch wat mee te spelen. Waar ik vroeger met gemak veel herhalingen achter elkaar kon maken van 20 handstand pushups, toes to bar of muscle ups werd dit steeds lastiger. In het begin begreep ik niet goed waar het vandaan kwam maar de conclusie bleek toch dat het niet allemaal meer vanzelf gaat op deze leeftijd. Ik heb daarom Michael Go van Punt Uit gevraagd of hij mij kon helpen met een programma om aan mijn zwaktes te werken. Nu ga ik iedere keer helemaal kapot tijdens mijn trainingen en werk ik specifiek aan mijn kracht en uithoudingsvermogen voor de atletische onderdelen.

Welke oefeningen doe je zoal om aan je zwaktes te werken?

Voor de conditie heel veel burpees, roeien, ski-erg in grote aantallen en lang achter elkaar. Daarnaast specifiek oefenen op de atletische oefeningen waar ik moeite mee heb dus erg veel hand stand push ups, muscle ups en toes to bar. Veel herhaling is noodzakelijk om die oefeningen te kunnen blijven doen op hoog niveau.

Hoe ga je om met voeding?

Ik let door de weeks goed op om gezond en vooral genoeg te eten zodat ik aan al mijn voedingsstoffen kom. Af en toe ga ik iets lager in de koolhydraten als ik het gevoel heb dat het nodig is. Ik neem daarnaast 3 eiwitshakes per dag om zeker te zijn dat ik mijn eiwitbehoefte bereik en goed herstel van mijn trainingen. Ik gebruik de shakes van Ekopura omdat deze voor mij goed resultaat leveren, geen kunstmatige toevoegingen bevatten en ook nog eens lekker smaken. In het weekend let ik minder goed op en ben ik vooral aan het genieten.

Wat zijn de hoogtepunten uit je Crossfit Carrière?

Lowlands Throwdown 2014, Masters categorie, 1ste plaats.

Ik heb altijd meegedaan aan de Lowlands Throwdown waneer ik blessure vrij was. In 2013 heb ik niet meegedaan vanwege een elleboog blessure en 2016 vanwege een schouderoperatie. Ik heb mijzelf altijd gekwalificeerd alleen was er de eerste paar jaar geen Masters categorie wat het voor mij lastig maakte. De laatste 3 jaar was die er wel en in 2014 ben ik dan ook eerste geworden. Na mijn operatie was ik in mei 2014 pas weer volledig aan het trainen. Toch ben ik toen als eerste gekwalificeerd en heb ik bijna alle WOD’s gewonnen. Robbert Dijkshoorn werd toen tweede.

In 2013 heb ik deelgenomen aan de London Throwdown. Helaas ben ik toen 8ste geworden. Alleen de eerste 7 gingen door naar de finale. Roeien was het probleem want dat trainde ik op dat moment niet voldoende. Brenda Koolhaas had zich ook gekwalificeerd en het was top om dit evenement samen mee te maken.

Antwerpen Throwdown 2015, 2de geworden in de Master’s categorie.

Masters Throwdown 2016, 1ste geworden in de klasse 50-54 jaar.

Wat zijn je ambities nog binnen Crossfit?

Ik heb aan alle Crosssfit Opens meegedaan maar ben helaas nog niet naar de Crossfit Games geweest. Hopelijk dat ik die kans nog krijg. Ik doe er in ieder geval hard mijn best voor in de huidige Crossfit Open. Het wordt lastig om bij eerste 20 van de wereld te komen en te kwalificeren voor de Games maar ik ga er voor. Bekijk hier hoe Fons ervoor staat.

Verder wil ik zo veel mogelijk winnen en als het qua planning lukt weer meedoen aan de Beach Throwdown, Lowlands Throwdown, Amsterdam Throwdown en de Masters Throwdown.

Volgende keer meer over Fons en hoe hij omgaat met blessures.

Photo credit: Barbell Photography

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.