Hoe eiwitten helpen om je doelen te behalen!

Hoe eiwitten je helpen om je doelen te behalen!

De kracht van Caseïne! Lezen Hoe eiwitten je helpen om je doelen te behalen! 4 minuten Volgende Omega 3 en Sporten, de Voordelen

Sport en voeding gaan hand in hand en iedereen heeft andere doelen als het om sport en voeding gaat. De een wilt graag afvallen, de ander juist aankomen, de een sport voor ontspanning en de ander wilt zijn/haar prestaties verbeteren. Om deze doelen te behalen is het belangrijk om je voeding en je beweging op elkaar af te stemmen. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp “ Hoe eiwitten je helpen om je doelen te behalen”. Lees je mee?

Wat is eiwit?

Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren in eiwitten zorgen voor het versterken en herstellen van de lichaamscellen en spierweefsel. Om gezond te kunnen leven is het daarom belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Er bestaan verschillende soorten eiwitten. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen hoogwaardige en minder hoogwaardige. Als we het hebben over hoogwaardige eiwitten dan gaat het over eiwitten met een kwalitatief hoog eiwitgehalte dat uitstekend door het lichaam is op te nemen. Over het algemeen halen we eiwit uit onze voeding.

In welke voeding zitten veel eiwitten?

  • Vis: zalm, tonijn, kabeljauw, makreel, koolvis, bot & zeevruchten
  • Gevogelte: kip, kalkoen & eend (+ eieren!)
  • Vlees: biefstuk, rosbief, tartaar, gerookt rundvlees, & lever
  • Noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten & cashewnoten
  • Bonen: sojabonen, linzen, adukibonen, kikkererwten, kapucijners, tuinbonen & pinda’s
  • Zuivel: kwark & yoghurt, whey eiwit shakes 

Welk doel wil je bereiken?

Eiwitten kunnen je zeker helpen om je doel te bereiken. Wil je afvallen? Dan kan een eiwitrijk dieet of eiwitshake je hierbij ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat een dieet met relatief veel eiwitten ervoor kan zorgen dat je gewicht verliest, zonder jojo effect. Dit komt omdat je door eiwitten sneller een verzadigd gevoel krijgt en je lichaam harder moet werken om de eiwitten te verbranden. Voeding met veel eiwitten én een lage glycemische index blijkt het beste te werken om op gewicht te blijven. De glycemische index, afgekort met GI, geeft aan hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen. Wordt voedsel snel afgebroken en geeft het snel glucose af? Dan heeft het een hoge GI. Langzame koolhydraten die geleidelijk of weinig glucose afgeven, hebben een lage GI en veroorzaken dus minder snel een schommeling in je bloedsuikerspiegel waardoor je minder snel de behoefte krijgt om te snoepen.

Meer spiermassa of sneller herstel door eiwit!

Het eten van voldoende eiwit is nodig voor een hoge eiwitsynthese, het proces waarin je lichaam nieuwe cellen opbouwt uit de eiwitten die je via je voeding binnenkrijgt. Tijdens het sporten, of het nu gaat om fitness of hardlopen of welke workout dan ook, beschadig je je spieren. Er ontstaan micro beschadigingen in je spiervezels. Om te herstellen, sterker te worden of te groeien vragen de spieren om meer eiwitten dan wanneer ze in rust stand verkeren. Je eiwitbehoefte wordt dus groter en je zult meer moeten eten om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Je lichaam kan zelf geen essentiële eiwitten aanmaken en moet dat dus door middel van eiwitrijk voedsel binnenkrijgen.

Eiwitten kunnen je bloeddruk verlagen

Heb je te kampen met een hoge bloeddruk? Dan zou het verhogen van de eiwitinname mogelijk kunnen helpen om de bloeddruk onder controle te houden. Hart- en vaatzieken zijn verantwoordelijk voor meer dan een kwart van alle sterfgevallen in Nederland. Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Uit een Brits onderzoek blijkt dat als proefpersonen 8 weken lang 2 keer per dag een proteïne (eiwit) shake nemen en hun dieet aanpassen, dit een significant bloeddrukverlagend effect heeft. Door de eiwit shakes daalt de bloeddruk, het cholesterol en de bloedvaten worden flexibeler.

Eiwitshake

Het drinken van een eiwit shake is een gemakkelijke manier om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen die het lichaam ondersteunt met spiergroei en herstel. Eiwitshakes zijn niet alleen lekker maar je kunt er eindeloos mee variëren. Let wel op want veel eiwitshakes bevatten ongezonde toevoegingen en worden geproduceerd zonder zorg voor het milieu. Ekopura biedt daarom een gezond en biologisch alternatief. Proteïne zonder kunstmatige en ongezonde toevoegingen en geproduceerd met respect voor mens, dier en natuur.

Heb je inspiratie nodig voor een eiwitshake? Klik dan hier voor onze recepten. Voor verantwoorde eiwit producten kan je hier kijken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.