Gezond eten en genieten op vakantie: 8 tips!

Gezond eten en genieten op vakantie: 8 tips!

Vakantie! Tijd om je even helemaal te ontspannen en de dagelijkse sleur van je af te laten vallen. Lekker uitslapen, leuke dingen doen en natuurlijk genieten van een lekker ijsje of lokale lekkernijen. Wil je toch een beetje opletten dat je ook op je vakantiebestemming gezond eet? Want als je niet zelf kookt kan dit best een uitdaging zijn. Daarom een aantal tips hoe je kunt genieten én gezond eten op vakantie.

Voorbereiding is het halve werk!

Ga vast op internet op onderzoek uit welke restaurants op je vakantiebestemming gezond of bijvoorbeeld vegetarisch eten serveren. Gezond eten op je vakantiebestemming kan zoals gezegd best een uitdaging zijn. Je bent misschien op onbekend terrein of regelmatig onderweg tijdens je vakantie. De snelle snacks (kant-en-klare suikerbommetjes) liggen op de loer. Zorg daarom dat je altijd een gezonde snack voor onderweg bij je hebt.

Zorg voor healthy snacks voor in je handbagage

Ik ga op vakantie en ik neem mee…Rauwkost, (gedroogd) fruit, noten of een plakje bananenbrood. Dit kan prima in je handbagage en zo heb je altijd een healthy snack voor onderweg. Zo voorkom je dat je overgeleverd bent aan ongezonde broodjes of snacks. Zorg ook dat je tijdens het vliegen gehydrateerd blijft. Drink genoeg water en zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt.

Ontbijt gezond, ook op vakantie

Ontbijt je thuis met een eiwitshake, yoghurt met granola of een smoothie, doe dit dan ook op vakantie. Probeer je gezonde ontbijtgewoonte vol te houden en zo min mogelijk luxebroodjes zoals croissantjes te eten. Zorg dat je een grote supermarkt op zoekt en haal yoghurt, fruit, eitjes in huis, zodat je altijd een gezond ontbijtje op tafel kan zetten. Heb je een ontbijtbuffet in een hotel? Neem dan eerst een bakje fruit, zo heb je een bodem gelegd en kan je makkelijker de ongezonde opties laten staan.

Ga voor groente en fruit

Als je ervoor zorgt dat je elke dag voldoende groente en fruit eet, krijg je in ieder geval je dagelijkse doses vitaminen binnen. In het buitenland is vaak een groter aanbod van tropisch fruit, dus ga voor de verse ananassen, meloenen en papaja’s. Ga ook eens op zoek naar groente en fruitsoorten die in Nederland niet zo snel te vinden zijn. Kies ook vaker voor een lekkere salade. Ze bevatten veel vezels en weinig calorieën. Hier kun je dus gerust elke dag een heel bord van leeg eten zonder je druk te maken over die extra kilo's. Daarnaast vult een flinke portie salade je goed vanwege de vezels.

Ga voor lokaal

Kies voor (biologische) lokale producten, dan heb je de meeste kans op een super verse maaltijd. Zit je aan de kust, bestel dan een visje, want verser krijg je het echt niet. Ga ook vaker naar een marktje en shop daar verse producten.

Spieren

Je zou zeggen dat als je een korte week zondigt, dat weinig effect heeft op je lichaam. Als je de rest van het jaar gezond eet, maken die paar dagen ook niet uit, toch? Helaas heeft onderzoek uitgewezen dat je spieren toch beginnen te protesteren tegen zo’n ‘ongezonde’ week. In het Research Journal Obesity kun je lezen over het onderzoek dat op Virginia Tech werd uitgevoerd. Gezonde studenten kregen vijf dagen lang ongezonde en vette gerechten voorgeschoteld. Vervolgens bleek dat spieren lastiger glucose kunnen oxideren na een periode van vet eten wat de vatbaarheid voor obesitas verhoogt. Dit effect trad al na vijf dagen op; een relatief korte periode. Weer een reden om vaker te kiezen voor een gezonde maaltijd tijdens de vakantie

Drink genoeg!

Oeps… sorry we bedoelen hier geen wijn, cocktails of bier mee. We bedoelen dat het verstandig is om voldoende water te drinken. Het lichaam weet soms niet het verschil tussen honger of dorst. Dus vaak denk je dat je trek hebt terwijl je eigenlijk iets zou moeten drinken. Zeker met warm weer heeft je lichaam echt meer vocht nodig. En juist op vakantie schiet dit er dan ineens bij in!

Geniet!!

En dan eigenlijk de belangrijkste tip: GENIET. De vakantie is er om heerlijk bij te komen en dingen te doen die je leuk vindt. Zorg dat je je lichaam de kans geeft op weer op te laden en te ontstressen. Zo kom je weer fris en fruitig terug van de vakantie en kan je er weer volop tegenaan.

Bekijk nog meer handige en interessante artikelen op ons blog.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.