Het belang van Omega 3

Het belang van Omega 3

Het belang van Omega 3

Omega-3 vetten zijn voor iedereen belangrijk. Of je nu een intensieve sporter bent of niet. De gezondheidsvoordelen van omega-3 zijn oneindig. Zo heeft Omega-3 bijvoorbeeld een positief effect op de spieren en werkt ontstekingsremmend. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van Omega 3. Lees je mee?

Wat is Omega 3?

Omega 3 is een onverzadigd vetzuur, een “goede vetsoort”. Vaak denken we dat vet niet goed voor ons is, maar het lichaam heeft sommige vetten nodig om goed te functioneren en deze moeten we halen uit onze voeding. Deze vetten worden essentiële vetten genoemd. Omega 3 is zo’n essentieel vetzuur.

Er bestaan drie verschillende soorten omega 3 vetzuren namelijk:

  • Alfa-linoleenzuur (ALA) omega 3
  • Eicosapentaeenzuur (EPA)-omega 3
  • Docosahexaeenzuur (DHA)-omega 3

ALA wordt voor een deel omgezet in EPA en DHA. EPA en DHA worden echter over het algemeen vaak uit vis gehaald. Ze komen veel voor in vette vis, zoals haring, makreel, zalm en ansjovis. Het wordt aangeraden om minimaal twee keer per week vette vis te eten. Maar tegenwoordig zijn er ook duurzame alternatieven.

Waarom is Omega 3 zo gezond?

Vele studies tonen aan dat omega 3 essentieel is voor het goed functioneren van het menselijk lichaam en dat het daarnaast nog additionele gezondheidsvoordelen heeft. Wij hebben er enkele voor je op een rijtje gezet.

Ontstekingsremmende werking

Studies tonen aan dat er een link is tussen het remmen van ontstekingen en het innemen van omega-3. EPA en DHA vetten zijn sterke natuurlijke ontstekingsremmers en stimuleren daarnaast ook nog eens het goed functioneren van de hersenen! Het is daarom niet vreemd dat Omega 3 zo populair is onder sporters.

Spieren

De omega-3 vetten zijn voor iedereen belangrijk, ongeacht hoe vaak of intensief je sport. Voor mensen die vaak sporten en aan zware krachttraining doen kan het echter nóg belangrijker zijn om goed op de inname van EPA en DHA te letten. DHA en EPA verbeteren de krachttraining doordat het de bloedstroming naar de spieren toe stimuleert, waardoor spieren minder snel afbreken of verzuren. Daarnaast helpt omega 3 je spieren sneller te herstellen en werkt het spierontstekingen tegen.

Ontwikkeling van de hersenen en netvlies

Voor zwangere vrouwen is het erg belangrijk dat zij tijdens de zwangerschap en de borstvoeding genoeg DHA-omega 3 binnenkrijgen. DHA-omega 3 is namelijk essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van het kind. Met name bij te vroeg geboren kindjes is het toevoegen van extra DHA-omega 3 in de voeding daarom erg belangrijk.

Ook voor volwassenen blijft omega 3 belangrijk voor het goed functioneren van de hersenen en de ogen. Het heeft een positief effect op het geheugen en  wordt gezien als het smeersel van de hersenen. De DHA hoopt zich hier op in het lichaam en gaat oxidatie van de hersenen tegen.

Overige voordelen van Omega 3

Omega-3 vetten spelen een rol bij een gezond gewicht en het goed functioneren van je hart en de bloedvaten. De twee voornaamste vetzuren in omega 3, EPA en DHA, spelen ook een rol bij het behoud van een normaal triglyceridengehalte in het bloed. Een te hoog triglyceridengehalte verhoogt het cholesterol, met alle gevolgen van dien. Een bijkomende positieve eigenschap van omega 3, is dat het kan zorgen voor een betere huid.

Overbevissing

Wie moeite heeft om voldoende vis te eten kan omega 3 supplementen nemen. Over het algemeen worden omega 3 supplementen gemaakt uit visolie. De omega 3 industrie is door de jaren heen flink gegroeid. Menig oceaan wordt dan ook afgevist om dit gewilde supplement te kunnen fabriceren met overbevissing als gevolg. Als je echter niet wilt bijdragen aan de overbevissing van de oceanen en geen vis kan of wilt eten, dan kan je omega 3 ook halen uit algenolie. De vissen halen namelijk zelf ook hun omega 3 uit de algen.

Je haalt met algenolie de omega 3 direct uit de bron. Zo voorkom je een tekort aan Omega 3 zonder dat de wereld er onder leidt. Daarnaast is het ook nog eens vrij van vervuiling uit de oceaan omdat het gekweekte algen betreft. De concentratie is daarnaast erg hoog, 250mg DHA per capsule. 1 capsule per dag is dus voldoende om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid omega 3 binnen te krijgen.

Ben je nieuwsgierig? Bekijk dan onze Omega 3 Algenolie.

Ekopura Omega 3: Verantwoord en puur

Het belang van omega 3 is voor je gezondheid en welzijn is nu wel duidelijk. Bij Ekopura bieden wij daarom een puur natuur omega 3 supplementen aan met een hoge concentratie omega 3. Zoals al onze producten zijn ook deze geproduceerd met respect voor mens dier en natuur. Er zijn veel misstanden in de conventionele Omega 3 industrie. Een kwart van de wereldwijde visvangst wordt gebruikt voor Omega 3 en zorgt ervoor dat onze oceanen overbevist raken. Daarnaast werken mensen vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

Wij kiezen ervoor om het anders te doen en een positieve impact te maken. Onze Omega 3 is dan ook volledig visvrij.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.