7 tips voor meer Energie!

7 tips voor meer Energie!

De hoeveelheid energie die je per dag hebt bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van je leven. Wanneer je energielevel laag is merk je dit aan je humeur en je concentratie. Hoe meer energie je iedere dag hebt, des te meer je uit je leven kunt halen. Je lichaam heeft ook voldoende voedingsstoffen nodig om jou te voorzien van energie. Als er ergens een tekort is of wanneer er schadelijke stoffen worden toegevoegd, dan raakt je lichaam uit balans waardoor het niet meer optimaal kan functioneren.

7 tips voor meer Energie!

Heb je het gevoel dat je wel iets meer energie kunt gebruiken? Volg dan deze tips en geef je energielevel een boost.

Rise and Shine!

Wist je dat vijf minuten bewegen na het opstaan zorgt voor meer energie en dat je gedurende de dag ook nog eens twee keer zo veel calorieën verbrandt! En dan hebben we het echt niet over dat je gelijk een marathon moet lopen, maar druk een paar keer op of doe wat ‘jumping jacks’ om je hartslag te verhogen. Na deze mini work-out ben je ready om de dag vol energie te beginnen.

Voeding!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen! Gezonde voeding is zo belangrijk voor je lichaam en geest. We leven in een wereld waar helaas nog veel voeding van zeer lage kwaliteit is. Kijk bijvoorbeeld naar de groenten die je in de supermarkt koopt. Je gaat ervan uit dat deze je de vitamines en mineralen biedt die je lichaam nodig heeft. Maar helaas, veel groente worden verbouwd in uitgeputte landbouwgrond waar weinig mineralen in te vinden zijn, en dan zijn deze groenten vaak ook nog bespoten met chemicaliën.

Daarom is het slim om te kiezen voor verse, biologische producten. Biologisch geteelde groenten en fruit bevatten 50 procent meer antioxidanten die bijdragen aan een goede gezondheid. Daarnaast bevat niet-biologisch fruit vaak twee keer zoveel cadmium, een giftig metaal aanwezig in meststoffen.

Probeer ook om voeding met kunstmatige toevoegingen (te herkennen aan E-nummers) zoveel mogelijk te vermijden. E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. In ons blog “De voordelen van biologisch eten” gaan we hier dieper op in.

Vergeet niet te ontbijten

Zorg dat je altijd de tijd neemt voor een ontbijt. Want als je je ontbijt overslaat ontzeg je je lichaam waardevolle brandstoffen, waardoor je minder energiek aan je dag begint. Heb je moeite om ’s ochtends uitgebreid te ontbijten, geen probleem! Neem dan bijvoorbeeld een banaan, een banaan is een goede energiebron of kies voor een eiwitshake. Een eiwitshake is zo gemaakt, geeft een verzadigd gevoel en je kunt eindeloos variëren. Bekijk hier alle recepten.

Follow the Sun!

Zonlicht geeft je energie en maakt je gelukkig. Dit komt omdat je lichaam door de zon serotonine aanmaakt. Serotonine is een neurotransmitter en hormoon dat onder andere het dag-nacht ritme beïnvloedt en je helpt om je prettig te voelen. Wat veel mensen echter niet weten is dat serotonine nog veel meer belangrijke lichaamsfuncties heeft, en dat een tekort aan serotonine kan leiden tot ongezond eten en eetbuien, met overgewicht en allerlei aanverwante ziektes en aandoeningen tot gevolg. Dus omarm het zonlicht!

Slaap je fit

Uitzonderingen daargelaten, heeft de gemiddelde mens tussen de zeven en acht uur slaap nodig. Wanneer het minder dan vijf of zes uur wordt, dan mis je zomaar een of twee nachten slaap per week. Wanneer je structureel te weinig slaapt heeft dit lichamelijk nare gevolgen. Denk hierbij aan: gewichtstoename, stress, kans om sneller ziek te worden, een vertraagd reactievermogen, hoofdpijn, sneller prikkelbaar en groter risico op het ontwikkelen van een depressie. Dit heeft met je dag- en nachtritme te maken, wanneer deze verstoord wordt zul je veel sneller depressief worden.

Slaap is niet alleen goed voor je gezondheid, het is ook essentieel voor spiergroei en spierherstel na het trainen of spierbehoud tijdens het afvallen. Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan slaap kan zorgen voor spierverlies en afbraak van spierweefsel. Indien je je training dus optimaal wilt benutten is het belangrijk om genoeg te slapen. Misschien vanavond toch maar een uurtje eerder naar bed!

Drink genoeg water

Wanneer je te weinig vocht binnenkrijgt word je sloom en moe. Voor bijna alle lichaamsprocessen is water nodig. Drink daarom bij vermoeidheid minstens 8 glazen water per dag en zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt. Genoeg water drinken is dus erg belangrijk.

Tip! Maak water drinken nog lekkerder door er een smaakje aan toe te voegen. Kies bijvoorbeeld voor vers fruit, komkommer of munt. Wil je weten of jij genoeg water drinkt? Lees dan ons blog “ Genoeg water drinken! 5 redenen waarom “.

Probeer te genieten en lach!

Lachen is niet alleen een prima manier om je problemen te relativeren, je wordt er ook gezonder en scherper van. Want tijdens een lachbui worden naast endorfine ook afweercellen die bijvoorbeeld virussen uitschakelen aangemaakt, de hoeveelheid stresshormonen in je bloed verlaagt en krijgen je buik en gezicht een volledige workout. Daarom voel je je na een lachbui soms net zo voldaan als na een uurtje sporten. Niets voor niets dat ze zeggen dat lachen gezond is.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.