5 tips voor minder Stress!

5 tips voor minder Stress!

Stress is de benaming voor een breed scala aan spanningen die we in het leven ervaren. We leven in een drukke wereld en overal zijn prikkels en dat merken we aan ons gezondheid. Stress doet meer met je lichaam dat je in eerste instantie zou denken. In dit artikel gaan we dieper in op de uitwerking van stress op het lichaam en geven we 5 tips voor minder stress.

Hormonen

Het gevoel van stress wordt veroorzaakt door verschillende hormonen. Dit zijn onder andere adrenaline, noradrenaline, CTH, ACTH en cortisol. Dit zijn allemaal hormonen die een nuttige functie in je lichaam hebben, maar bij stress wordt er vaak teveel van aangemaakt, gedurende een te lange periode en dat kan uiteindelijk tot nare complicaties leiden! Zowel de stress zelf als de stresshormonen brengen verschillende symptomen en kenmerken (stressklachten) met zich mee. Hierbij 5 symptomen & gevolgen van stress.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is één van de meest voorkomende klachten bij mensen die veel stress ervaren. Je gaat maar door en luistert te weinig naar je lichaam. Het lichaam komt niet meer tot rust met als gevolg zware vermoeidheid. Je ledematen wegen als lood en je kunt je er nauwelijks toe zetten om iets te doen. Het vereist een grote inspanning van spier- en wilskracht om de dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Hoofdpijn

Loop je steeds vaker rond met een bonkend hoofd. Word je ’s ochtends wakker met hoofdpijn terwijl je toch echt gewoon de hele nacht geslapen hebt en de vorige avond niet flink hebt geborreld? Dan moet er een klein alarmbelletje gaan rinkelen. Want structureel hoofdpijn kan duiden op stress. Stress is een belangrijke factor bij het ontstaan van hoofdpijn. Dit noemen ze ook weleens spanningshoofdpijn.

Hartkloppingen

Heb je regelmatig last van hartkloppingen? Wees dan alert want dit is een belangrijk stresssymptoom. In stresssituaties klopt je hart sneller om je spieren snel van zuurstofrijk bloed te voorzien met als gevolg dat je hartslag stijgt. Dat is eventjes niet zo erg maar als de stress blijft aanhouden wordt je hart zwaar belast en dit resulteert in een hoge bloeddruk, hartkloppingen of onregelmatige hartslag. Dit is natuurlijk niet prettig en kan behoorlijk beangstigd zijn waardoor sommige mensen vervolgens ook nog eens angst- of paniekaanvallen krijgen.

Slapeloosheid

Slaaptekort komt heel veel voor bij mensen met te veel stress. Ze proberen te slapen, maar het gepieker neemt de overhand. Wanneer je weinig slaapt zullen de symptomen alleen maar verergeren. Een goede nachtrust bij stress is ontzettend belangrijk. Zorg dat je zo min mogelijk prikkels krijgt voordat je gaat slapen. Dim langzaam de lichten, kijk geen tv meer en gebruik je telefoon niet meer. Zet een ontspannend muziekje op en bereid je lichaam voor op een rustige nacht.

Gewichtstoename

Er bestaat een grote kans dat je door stress meer gaat eten. Helaas kies je dan vaker voor ongezonde voeding waar veel suikers en koolhydraten in zitten. Dit doe je om jezelf op gang te houden en te voorkomen dat je moe wordt. Door het eten van suikerhoudend voedsel wordt het geluk hormoon endorfine in je hersenen aangemaakt. Probeer wanneer je een craving krijgt naar suiker te kiezen voor natuurlijke suikers zoals bijvoorbeeld fruit.

5 Tips voor minder stress

  • Duik de sportschool in! Door lekker actief bezig te zijn geef je je lichaam een uitlaatklep en kan je je gedachten verzetten. Van bewegen krijg je meer energie en het werkt ook nog eens stress verlagend. Dus hup die sportschoenen aan en gaan.
  • Lach eens wat vaker! Dit is wel 1 van de belangrijkste tips. Wist je dat een kind gemiddeld 20 minuten per dag lacht, een volwassene nog maar 5 minuten. Dat is jammer want lachten is ontzettend goed voor je lichaam. Je spieren ontspannen, cortisol wordt direct verlaagd en al je inwendige organen worden lekker gemasseerd.
  • Let op je voeding! Stress maakt je moe, logisch dat je het liefst met een pizza op de bank ploft. Op dat moment lijkt dat verwennerij, maar op de lange termijn geef je stress meer kans. Suiker (snelle koolhydraten) lijkt een goede optie als je gestrest bent. Het geeft immers direct energie. Vergeet niet dat suiker maar 20 minuten energie geeft en je lijf is vervolgens 3 uur bezig om de negatieve effecten te verwerken. Daarna komt nog eens de dip in je bloedsuikerspiegel. Kies bijvoorbeeld voor een handje ongebrande noten als tussendoortje.
  • Relax! Probeer vaste momenten van ontspanning te vinden. Hoe je dat doet maakt niet uit. Kijk wat bij jou past en waar jij je ontspanning in vind. Doe bijvoorbeeld aan yoga of ademhalingsoefeningen. Koop een boek en ga uitgebreid in bad.
  • Last but not least! Herken stress. Voor iedereen is stress anders. Let goed op de symptomen en luister naar je lichaam. Leer van eerdere stress situaties en zorg dat je de volgende keer sneller kan ingrijpen wanneer het dreigt mis te gaan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.