Waarom heeft je lichaam eiwit nodig?

Waarom heeft je lichaam eiwit nodig?

Waarom heeft je lichaam eiwit nodig? Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren in eiwitten zorgen voor het versterken en herstellen van lichaamscellen. Om gezond te kunnen leven is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Eiwitten zijn essentieel voor de aanmaak van spierweefsel. Vooral sporters die veel en zwaar trainen, hebben daarom meer behoefte aan eiwitten. Als het lichaam onvoldoende eiwitten uit voedsel binnenkrijgt, zal het eiwitten uit de spieren gaan gebruiken om het tekort aan te vullen wat ten kosten gaat van de spiermassa. Je kan dus trainen zoveel je wilt, maar als je onvoldoende eiwitten binnenkrijgt, zal je spierkracht en massa niet toenemen.

Er bestaan verschillende soorten proteïnen. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen hoogwaardige en minder hoogwaardige. Als we het hebben over hoogwaardige eiwitten dan gaat het over eiwitten met een kwalitatief hoog eiwitgehalte dat uitstekend door het lichaam is op te nemen.
Proteïnen vind je in zowel dierlijke als plantaardige producten. Bij dierlijke producten kun je denken aan vlees, vis, zuivel en eieren.
Bij plantaardige producten kun je denken aan noten, peulvruchten, paddestoelen, groene groenten, granen, avocado, zaden en pitten.
Dierlijke producten bevatten meer essentiële aminozuren dan plantaardige producten

In welke voeding zitten veel eiwitten?
• Vis: zalm, tonijn, kabeljauw, makreel, koolvis, bot & zeevruchten
• Gevogelte: kip, kalkoen & eend (+ eieren!)
• Vlees: biefstuk, rosbief, tartaar, gerookt rundvlees, & lever
• Noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten & cashewnoten
• Bonen: sojabonen, linzen, adukibonen, kikkererwten, kapucijners, tuinbonen & pinda’s
• Zuivel: kwark & yoghurt, whey eiwit shakes

Het drinken van een eiwit shake is een gemakkelijke manier om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen die het lichaam ondersteunt met spiergroei en herstel. Let wel op, er zijn velen verschillende whey proteïne producten op de markt. Ze zijn echter niet allemaal even goed voor je lichaam en zitten vol met GMO’s, smaakstoffen, kleurstoffen, geraffineerde suikers en andere stoffen die niet thuis horen in een gezond en gebalanceerd dieet. De whey proteïne van Ekopura is echter vrij van kunstmatige en onnodige toevoegingen, is gemaakt met 100% biologische whey en alleen natuurlijke ingrediënten van de aller hoogste kwaliteit. Wil je meer weten over onze producten? Klik dan hier.