Sport
Geplaatst in

Vergeet de cooling-down niet

Vergeet de cooling-down niet
Geplaatst in

Vergeet de cooling-down niet! Net als de warming-up, is de cooling-down een belangrijk onderdeel van een goede sportsessie. Maar waarom is deze eigenlijk zo belangrijk?

Met een cooling-down breng je je lichaam langzaamaan weer tot rust. Een goede cooling-down is noodzakelijk voor het herstel van je lichaam. Zo voorkom je ook blessures. Hoe fanatieker je hebt gesport, hoe meer je lichaam behoefte heeft om tot rust te komen.

Een cooling-down zorgt er ook voor dat je spieren minder gespannen zijn na je sportieve inspanning. In veel gevallen vermindert het de spierpijn na het sporten. Slechts 5 minuten op een laag niveau doorgaan is vaak al genoeg om de grootste hoeveelheid melkzuur en andere afvalstoffen uit de spieren te laten verdwijnen.

Met een cooling-down gaat je hartslag weer rustig omlaag en je bloedcirculatie herstelt zich. Wanneer je plots stopt na een flinke workout kan je soms duizelig worden. Door een cooling-down stelt de bloedcirculatie zich weer in op een rustsituatie, en krijgen andere lichaamsdelen weer meer bloed.

Een cooling-down bestaat bijvoorbeeld uit de volgende onderdelen:
– Loop of fiets rustig uit.
– Doe vervolgens wat rekoefeningen, net als tijdens je warming-up.
– Je kunt bovendien ook wat statische rekoefeningen doen (rekoefeningen die je 10 à 15 seconden vasthoudt). Je mag best wat spanning voelen, maar het mag geen pijn doen.

Belangrijk: Neem de tijd voor een goede cooling-down, je zult merken dat je spieren sneller herstellen en dat je minder last hebt van stijve of vermoeide spieren de volgende dag!

Dus nu weet je het. Vergeet de cooling-down niet!

TOP

WINKELMAND 0

Login

Wachtwoord herstel

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt per e-mail een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.