Sporten met warm weer! 7 handige tips

Sporten met warm weer! 7 handige tips

Sporten tijdens het warme weer kan extra intensief zijn en zelfs gevaarlijk wanneer je te veel van je lichaam vraagt. Met warm weer is het extra belangrijk dat je let op de signalen die je lichaam afgeeft. Je wilt absoluut geen zonnesteek oplopen of oververhit raken. Train daarom vroeg in de ochtend. Het is ’s ochtends al heel vroeg licht en daarom het ideale moment om te gaan sporten. Het is nog redelijk koel en je zit nog vol energie! In dit artikel geven we 7 handige tips om het sporten met warm weer aangenaam en veilig te maken. Lees je mee?

1. Start niet te snel

Start rustig met je workout en luister goed naar je lichaam. Neem ook zorgvuldig de tijd voor een goede warming-up, zodat je lichaam langzaam aan de temperatuur kan wennen. Voel je dat je sneller moe bent of dat je lichaam zwaar aanvoelt? Blijf dan op een lagere intensiteit doorgaan.

2. Drink genoeg

Drink voldoende. And remember: als je dorst hebt is het eigenlijk al te laat, dan heb je namelijk al te veel vocht verloren. Wist je dat je meer dan een liter vocht per uur kunt zweten tijdens een flinke workout in de hitte? Probeer net zo veel vocht te drinken als je verwacht uit te zweten. Dit kan je beter inschatten door bijvoorbeeld voor en na je workout jezelf te wegen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees dan ons blog “Wat gebeurt er als je te weinig water drinkt

3. Bescherm jezelf tegen de zon

Smeer jezelf goed in met een zonnebrandcrème om je huid te beschermen. Bedek je hoofd, bijvoorbeeld met een pet, om het koel te houden en je gezicht, hoofdhuid en nek te beschermen tegen verbranding. Draag een zonnebril tegen de schittering van de zon.

4. Kleding

Draag luchtige kleding die verdamping van zweet mogelijk maakt, zodat de huid kan afkoelen. Let ook op de kleur van je kleding. Ga voor lichtere kleuren. Want lichte kleuren zullen de zonnestralen weerkaatsen en daardoor minder warmte opnemen. Donkere kleuren daarentegen absorberen de zonnestralen waardoor ze juist warmte vasthouden.

5. Let op bij een hoge luchtvochtigheid

Niet alleen de warmte speelt een rol in de zomer. Ook de luchtvochtigheid bepaalt hoe vermoeiend het is om te sporten. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe moeilijker je zweet kan verdampen en hoe moeilijker het is voor je lichaam om af te koelen. Tijdens het sporten moet je kunnen zweten om af te koelen.

6. Eet meer ijzer

IJzer is een heel belangrijk onderdeel van hemoglobine. Hemoglobine zit in je rode bloedlichaampjes en regelt de transport van zuurstof door je lichaam. Wanneer je een gebrek aan ijzer hebt, kan zuurstof minder makkelijk door je lichaam worden vervoerd en zul je sneller buiten adem raken. Eet daarom wat meer ijzerrijke producten als je van plan bent zwaar te trainen op warme dagen. IJzer zit onder andere in producten als vlees, eieren, groente, fruit en noten.

7. Cooling down

Zorg na afloop voor een goede cooling-down om te voorkomen dat je bloeddruk ineens daalt. Drink en eet wat om vocht, mineralen en koolhydraten aan te vullen en trek lekkere droge kleding aan. Wil je meer weten over het belang van een cooling down? Lees dan ons blog “Vergeet de cooling down niet”.

Let op deze symptomen

Naast de bovenstaande punten is het erg belangrijk om op de volgende symptomen te letten.
  • Is je urine donker van kleur? Dan is je vochtbalans niet goed en kan er sprake zijn van uitdroging. Drink dan extra water om dit weer op peil te krijgen.
  • Kramp (in de kuiten) kan vaak duiden op een te snel vochtverlies en/of te kort aan mineralen.
  • Koude rillingen of kippenvel? Dan is het belangrijk om gelijk te stoppen. Een korte uitleg: als jouw lichaamstemperatuur op een warme dag stijgt tijdens het sporten, stuurt jouw lichaam automatisch vocht naar je huid om te kunnen verdampen. Op die manier verlies jij je hitte en koel je af. Heb je onvoldoende gedronken, dan is er te weinig vocht in je lichaam om te kunnen verdampen. Je huid wordt droog, je zweet niet meer en dus koel je niet af. Je huid wordt dan warmer dan de buitenlucht. Je voelt dan ook elke briesje langs je lichaam en dit voelt “koud” aan. Met als resultaat dat je rillingen en kippenvel krijgt. Neem een dorstlesser met mineralen en zout! Pas als je helemaal gekoeld bent, kan je eventueel je workout weer oppakken. Dit verhaal geldt ook wanneer je misselijk bent, hoofdpijn krijgt of draaierig wordt. Je lichaam geeft deze signalen niet voor niets.
  • Merk je dat je een of meerdere van deze symptomen hebt, dan moet je de temperatuur van je lichaam omlaag zien te brengen en snel iets drinken. Stop direct met je training en zoek de schaduw op!

Bekijk ons blog voor meer interessante training gerelateerde artikelen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.