Sport
Geplaatst in

Sneller herstel na een blessure

Sneller herstel na een blessure
Geplaatst in

Sneller herstel na een blessure. Blessures zijn al vervelend genoeg, elke sporter krijgt er wel eens mee te maken. Het liefst wil je natuurlijk zo snel mogelijk herstellen. Gelukkig kun je genoeg doen om je herstel te bespoedigen. We hebben wat tips voor je geselecteerd om je zo snel mogelijk weer up and running te krijgen.

Wees er snel bij en ga naar de dokter
Dit is erg belangrijk! Want doorlopen met een blessure is niet aan te raden en de kans dat het verergert is groot. Ga bij een serieuze blessure direct naar een specialist. Een specialist kan je de juiste behandeling geven en je begeleiden in de weg naar herstel.

Vermijd alcohol voorlopig
Laat dat biertje of wijntje voorlopig maar even staan. Alcohol kan namelijk het herstel vertragen en zelfs ontstekingen bevorderen. Want alle energie gaat naar het afbreken van alcohol in plaats van naar het herstel van je blessure.

Blijf koelen
Begin gelijk met koelen zodra je een blessure oploopt! Dit verlicht de pijn en voorkomt zwellingen. Wikkel het ijs in een handdoek zodat je huid niet onderkoeld of beschadigd raakt. Het is belangrijk om de eerste 48 uur regelmatig opnieuw te koelen, dat helpt tegen de zwelling en tegen de pijn.

Wissel af met warm en koud
Het afwisselen met warm en koud contrast op je lichaam is een manier om ontstekingen te verminderen en stimuleert de bloedsomloop. Je kunt bijvoorbeeld een douche nemen waarbij je twintig seconden koud doucht, tien seconden warm en dit een aantal keer herhalen.

Voeding
De juiste voeding essentieel voor een sneller herstel van een blessure.
Het is niet alleen belangrijk om bepaalde producten te vermijden, maar ook om bepaalde producten juist meer te eten. Verschillende soorten voedingsmiddelen en supplementen hebben namelijk ontstekingsremmende eigenschappen en bevatten stoffen die nodig zijn voor het aanmaken van nieuw weefsel. Dit zorgt voor een sneller herstel. Kies tijdens je herstel voeding of supplementen die rijk zijn aan:

Vitamine A
Vitamine A zorgt voor de productie van witte bloedcellen in je lijf. Deze witte bloedcellen helpen infecties en virussen te bestrijden. Je lichaam heeft witte bloedcellen nodig om te herstellen. Vitamine A zit o.a. in wortelen, zoete aardappel en spinazie.

Omega 3
Eén van de belangrijkste supplementen die je kunt nemen om sneller te herstellen is omega 3. Omega 3 vetzuren zijn essentieel voor je gezondheid. Ze zijn een belangrijke bouwsteen voor de hersencellen, celwanden en het zenuwstelsel. De omega 3 vetten hebben een zeer sterke ontstekingsremmende werking. Omega 3 kun je uiteraard binnen krijgen door meer vette vis te eten. Mocht je echter geen vis eten dan hebben wij een zeer goed en duurzaam alternatief. Bekijk het hier.

Zink
Zink is nodig bij de opbouw van eiwitten en daarmee voor de groei en vernieuwing van weefsel. Zink zorgt ook voor gezonde botten, haar en huid, en een goed geheugen. Daarnaast speelt het een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten. Zink houdt je immuun systeem sterk. Zink zit o.a. in oesters, noten, zaden en kip.

Vitamine C
Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Citrusvruchten, aardbeien, kiwi’s, broccoli bevatten veel vitamine C. Mocht je een supplement willen nemen dan hebben wij een erg mooi biologisch fruit poeder dat een zeer hoog vitamine c gehalte bevat. Bekijk hier de details.

Kruiden
Wist je dat gember en kurkuma ontstekend remmende eigenschappen bezitten. Voeg kruiden toe aan je dieet zoals gember en kurkuma. Kurkuma (geelwortel) staat bekend om haar ontstekingsremmende eigenschappen.

Eiwitten
Bij de genezing van blessures, ook wanneer dit bot beschadiging betreft, is het zeer belangrijk dat de aanmaak van eiwitten door het lichaam maximaal wordt gestimuleerd. Eiwitten stimuleren de aanmaak van nieuwe bindweefsels en herstellen opgelopen schade aan spieren en botten. Het is daarom belangrijk voldoende eiwit binnen te krijgen via de voeding. Lees voor meer informatie ook de blogs:
Waarom heeft je lichaam eiwit nodig? en Hoeveel eiwit heeft het lichaam nodig

Drink veel water
Door veel water te drinken voorkom je uitdroging en bevorderd het herstel na een blessure. Water voert schadelijke afvalstoffen af uit je lichaam wat het herstel bevordert.

Wees geduldig
Het laatste punt is misschien wel de moeilijkste, maar bij een blessure is het belangrijk om geduldig te zijn en je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Dit kan rust betekenen of juist dat je wel moet blijven bewegen op een laag tempo, je specialist kan je hierin adviseren. Oefeningen uitvoeren met een lage intensiteit zorgt ervoor dat het bloed door de spieren stroomt en kan soms helpen om sneller te genezen. Ga niet gelijk volle bak trainen, maar luister naar je lichaam en bouw het rustig op. Want als je een blessure verergert ben je nog verder van huis.

TOP

WINKELMAND 0

Login

Wachtwoord herstel

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt per e-mail een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.