OMEGA-3 ALGENOLIE VS. VISOLIE: Welke is gezonder?

OMEGA-3 ALGENOLIE VS. VISOLIE: Welke is gezonder?

Omega-3 vetten blijven schitteren in de gezondheidswereld omdat ze van cruciaal belang zijn bij het ondersteunen van gezonde zwangerschappen en de ontwikkeling van de foetus, het bevorderen van de mentale en hartgezondheid en het bijdragen aan en bieden van vele andere voordelen voor het lichaam. 

Het gezonde vet wordt vooral gevonden in koudwatervis, maar kan ook in capsule vorm worden ingenomen als visolie en zelfs als algenolie. Een veelgestelde vraag is of de ene olie gezonder is dan de andere als deze uit zulke verschillende bronnen worden geproduceerd. In dit artikel beantwoorden we deze vraag.

Algenolie VS Visolie

Algenolie, of omega-3 algen, is een olie die is geconcentreerd uit zeealgen. Algen zelf zijn een natuurlijke bron van omega-3-vetzuren en tevens de reden waarom vette vis het gezonde vet bevat. Nadat de vissen de algen hebben geconsumeerd slaan ze deze op en concentreren ze zich in het lichaam waardoor onder andere het risico dat de vissen te stijf worden in koud water wordt verminderd. Het verschil tussen de twee oliën is hun bron, aangezien algenolie strikt plantaardig is en vrij van dierlijke producten.

Als we het omega-3-vetzuurgehalte tussen beiden vergelijken dan kan vastgesteld worden dat de concentratie van beide soorten kan variëren op basis van hun individuele oogst- en productieprocessen. Onderzoek toont aan dat ondanks de verschillende bronnen en verwerkingstechnieken het gehalte aan omega-3 en DHA eigenlijk gelijkwaardig is voor gebruik in het lichaam. Bij het vergelijken van algenolie DHA met gerookte zalm, identificeerde een studie gepubliceerd in het Journal of the American Dietetic Association de twee qua voedingswaarden gelijk zijn in termen van biologische beschikbaarheid. 

Welke is gezonder?

Als het erop aankomt is visolie niet efficiënter dan algenolie, wat vaak wel gedacht wordt. Wat echter wel goed is om te weten is dat vis uit de zeeën en oceanen bloot wordt gesteld aan allerlei vervuiling in hun natuurlijke leefomgeving maar ook in het vangst- en verwerkingsproces. De omega 3 uit vissen kan daarom resten van kwik bevatten.

Algenolie wordt daarentegen gekweekt in een 100% gecontroleerde omgeving en is daarom gegarandeerd vrij van vervuilende en schadelijke stoffen.

Het is erg belangrijk om voldoende inname van omega-3 vetzuren te krijgen omdat een tekort fysiologische processen echt in gevaar kan brengen en kan verstoren. De keuze om liever algenolie te nemen dan visolie is een keuze die meestel gemaakt wordt vanwege dieetvoorkeur…

Visallergie

Visallergie wordt beschouwd als een van de meest voorkomende voedselallergieën. Hoewel er geen betrouwbaar bewijs is dat visolie op dezelfde manier een allergische reactie veroorzaakt worden individuen aangemoedigd om het supplement voorzichtig te gebruiken of zelfs de inname ervan helemaal te vermijden. Algenolie is in dat geval een goed alternatief…

Dieetoverwegingen

Of het nu gaat om het volgen van een vegetarische of veganistische levensstijl of gewoon vanwege het niet van de smaak van vis houden, dieet voorkeuren kunnen de behoefte aan een plantaardig omega-3-supplement rechtvaardigen. Personen die stricter met de kwikconsumptie om moeten gaan, inclusief kinderen en zwangere vrouwen, kunnen daarom baat hebben bij de keuze voor algenolie.

Duurzaamheid

Men kan voor veganistische omega-3-algenolie kiezen op basis van de claim dat deze milieuvriendelijker zijn dan visolie. Hoewel veel bedrijven duurzame visoogstmethoden hebben geïmplementeerd, wordt algenoogst een duurzamere optie genoemd.

De grote consumptie van omega 3 visolie heeft overbevissing en allerlei andere schadelijke gevolgen voor het milieu. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden in de veelal Zuid Amerikaanse landen erbarmelijk.

Wie voor duurzaamheid gaat komt daarom uit bij omega 3 algenolie.

Conclusie

Visolie of algenolie zijn qua omega 3 gezondheidsvoordelen even goed. Echter zijn er grote verschillen qua duurzaamheid en garanties op de puurheid van het product.

De keuze tussen de twee is dan ook een persoonlijke keuze die gemaakt kan worden op basis van voorkeur voor prijs of duurzaamheid. Aangezien de algenolie over het algemeen iets duurder is dan visolie.

Wat buiten kijf staat is dat omega-3 erg belangrijk is voor je mentale en fysieke gezondheid. Zodoende is het aan te raden om een omega-3 supplement te nemen als aanvulling op een gezond dieet.

Aangezien wij staan voor duurzaamheid bieden wij Vegan Omega-3 Algenolie aan. Klik hier voor meer informatie over onze Vegan Omega-3 Algenolie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *