Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig?

Eiwitshake met banaan - Ekopura natural whey cacao

Hoeveel eiwitten heb je per dag nodig? Eiwitten zijn bouwstoffen voor het lichaam en zijn essentieel voor het opbouwen of in stand houden van spiermassa. Hoeveel eiwitten per dag je dient te eten is per persoon verschillend. De exacte hoeveel eiwitten die je lichaam dagelijks nodig heeft is afhankelijk van onder andere leeftijd, gezondheid, gewicht en lichamelijke activiteit.

Bereken je dagelijkse eiwitbehoefte

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten (in gram) voor een gemiddeld persoon die niet sport wordt berekend met deze formule:

Lichaamsgewicht x 0.8 gram. Maar als je aan krachtsport doet, is die behoefte al snel het dubbele.

– 0,8 gram eiwit per kg per dag voor niet sporters.
– 1,2 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag voor vegetariërs.
– 1,4 gram per kg lichaamsgewicht per dag voor duursporters.
– 1,8 gram per kg lichaamsgewicht per dag voor krachtsporters.
– 1,6 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag voor veganisten. Dit komt doordat ons lichaam plantaardige eiwitten minder optimaal kan benutten dan dierlijke eiwitten.

Er bestaan verschillende soorten eiwitten. Zo wordt er een onderscheid gemaakt tussen hoogwaardige en minder hoogwaardige. Als we het hebben over hoogwaardige eiwitten dan gaat het over eiwitten met een kwalitatief hoog eiwitgehalte dat uitstekend door het lichaam is op te nemen.

Te weinig eiwit

Op korte termijn kan een tekort aan eiwit leiden tot afbraak van spierweefsel. Dat gebeurt vaak wanneer het lichaam minder energie binnenkrijgt dan het nodig heeft. Op langere termijn leidt een tekort aan eiwit tot een gebrek aan spierkracht en een verminderde weerstand.

Te veel eiwit

Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat veel eiwit schadelijk is voor gezonde volwassenen. Uit voorzorg wordt voor volwassenen een bovengrens aangehouden van 25 energieprocent. Dat wil zeggen dat niet meer dan een kwart van alle calorieën uit eiwit moet komen.

Wil je op een gemakkelijke en verantwoorde manier aan je dagelijkse eiwitbehoefte komen? Bekijk dan onze schone en pure eiwit producten hier. 

 

Eiwitten en duursport