Hoe leer je nieuwe gewoontes aan? 6 tips

Hoe leer je nieuwe gewoontes aan? 6 tips

Het begin van een nieuw jaar gaat vaak gepaard met nieuwe plannen en doelstellingen. Veel van deze doelen hebben te maken met gedrag. Zoals bijvoorbeeld afvallen, meer sporten, gezonder eten. Het aanleren van een nieuwe gewoonte is best lastig. Dit kost tijd en vooral doorzettingsvermogen. Hoe kun je gewoontes veranderen, als ze eenmaal onderdeel zijn van je dagelijkse routine? En hoeveel tijd kost dat? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in. Lees je mee?

Hoeveel dagen kost het om een nieuwe gewoonte aan te leren?

Het aanleren van nieuw gedrag en onderdeel maken van je gewoontes duurt over het algemeen 10 weken. In veel artikelen wordt beweerd dat het 21 dagen kost om een gewoonte aan te leren. Helaas is dat niet helemaal zo. Die 21 dagen zijn voortgekomen uit een totaal verkeerd geïnterpreteerd onderzoek van een plastisch chirurg. Het ging bij dit onderzoek namelijk niet om gedragsverandering, maar om patiënten die plastische chirurgie ondergingen. Zij hadden gemiddeld 21 dagen nodig om gewend te raken aan de uiterlijke aanpassingen na een operatie.

Recenter onderzoek geeft aan dat gewoonteverandering bij eet- drink- of beweeggewoontes gemiddeld 10 weken duren. Na 10 weken herhaaldelijk toepassen van het ‘nieuwe’ gewenste gedrag vormt het onderdeel van je routine en kan je zo’n gewoonte een redelijk automatisme noemen. Wil je dus echt verandering aanbrengen dan zal je de eerste 10 weken op discipline moeten doorkomen. Hieronder wat tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Het begin!

Een goed begin is het halve werk! Het maakt helemaal niet uit hoeveel dagen het kost om een gewoonte te veranderen. Het belangrijkste is dat je een start maakt en gemotiveerd bent om je doel te bereiken. Als het iets is waar je al lange tijd tegenaan hikt dan wordt de drempel alsmaar groter. Kom dus in actie!

Begin klein

Wanneer je hebt besloten dat het tijd is voor een verandering, wil je dit het liefst gelijk gerealiseerd hebben. Maar gezond eten, elke dag sporten, voldoende water drinken en genoeg slapen lukt bijna niemand van de ene op de andere dag. Het moet onderdeel van je routine worden.

Begin dus met kleine stappen! Heb je een stap volbracht, maak dan de volgende stap iets uitdagender en bouw het op totdat je je ideale doel hebt bereikt. Hoe makkelijker de handeling, hoe makkelijker vol te houden en des te sneller zal het een gewoonte worden.

Herinner jezelf

Gewoontes zitten zo in ons doen en laten ingesleten, dat we ze op de automatische piloot uitvoeren. Daarom is het logisch dat in het begin een gewoonte nog niet helemaal vanzelfsprekend is. De kans is daarom groot dat je het uit jezelf vergeet, zeker als je het druk hebt.

Herinner jezelf daarom aan de nieuwe gewenste gewoontes door het in je agenda te zetten, op de koelkast te hangen en/of door een alarm op je telefoon. Een nieuwe gewoonte aanleren wordt al een stuk makkelijker als je er iedere keer aan wordt herinnerd.

Maak een planning/checklist!

Om goed beslagen ten ijs te komen kan je een planning maken waarin je de verschillende stappen opneemt om tot jouw eind doel te komen. Om je vooruitgang bij te houden, kun je een checklist gebruiken. Zet een vinkje als je je aan een bepaald voornemen hebt gehouden. Of hang een lijstje op in de keuken en geef je successen daarop aan. Dit helpt erg goed wanneer je probeert om wat kilo’s kwijt te raken. Je ziet steeds een reminder waarvoor je het doet en het afvinken werkt erg motiverend omdat het einddoel steeds dichterbij komt :)

Terugvallen in oude gewoonten

Het kan natuurlijk ook dat je soms even terugvalt in je oude gedrag. Geen probleem! Dit kan echt iedereen overkomen. Zorg alleen niet dat je gelijk de handdoek in de ring gooit omdat je denkt dat je weer helemaal opnieuw moet beginnen. Want dat is echt niet zo! Pak gewoon rustig je nieuwe ritme weer op. Onze hersens zijn zó gewend aan oude gewoonten, dat het wel even duurt voordat we ze hebben omgeturnd. Maar de aanhouder wint. Zelfs als je een dag in oude gewoontes vervalt, is dat geen ramp.

Breng je omgeving op de hoogte

Het is belangrijk om je omgeving op de hoogte te stellen van jouw plannen. Ze kunnen je supporten en helpen om je doelen te bereiken. De steun van anderen kan een belangrijke drive zijn om door te zetten in moeilijke tijden. Daarnaast is het natuurlijk fijn dat je vrienden rekening met je houden wanneer jij probeert minder alcohol te drinken, en ze niet met opmerkingen komen aanzetten als ‘Doe niet zo ongezellig’. Want dat werkt alles behalve motiverend.

Welke gewoonten wil jij dit jaar veranderen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.