Waarom Vitamine B12 zo belangrijk is!

Waarom Vitamine B12 zo belangrijk is!

Vitamines en mineralen zijn essentieel voor een gezond lichaam. Vitamine B12 is een bijzondere vitamine. Het is namelijk essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen, een goede werking van het zenuwstelsel, herstel van lichaamscellen en de hersenfunctie.

Veel mensen vragen zich af of ze een tekort hebben aan deze vitamine en waar ze op moeten letten. Is het zinvol om extra vitamine B12 te nemen en kan een teveel kwaad? In dit artikel gaan we hier wat dieper op in. Lees je mee?

Wat is Vitamine B12?

Vitamine B12 maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Als we het over B vitamines hebben, hebben we het over de wateroplosbare vitamines. Vitamine B12 is bijzonder omdat we het voornamelijk uit dierlijke voeding kunnen halen.

Vitamine B12 is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam. We kunnen het alleen vanuit de voeding opnemen. Het verschilt per persoon hoeveel en hoe efficiënt de vitamine B12 wordt opgenomen. Dit heeft er ook mede mee te maken in welke vorm de vitamine B12 het lichaam binnenkomt. Er bestaan namelijk 4 vormen, de biologisch actieve vormen methyl- en adenosylcobalamine en daarnaast hydroxo- en de synthetische cyanocobalamine.

In het lichaam komen voornamelijk methyl- en adenosylcobalamine voor, het lichaam kan deze bio actieve vormen dan ook het gemakkelijkst opnemen.

Vitamine B12 is essentieel voor het normaal functioneren van de hersenen, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Reduceert vermoeidheid en stimuleert de energiebalans.

Bronnen van Vitamine B12

Vitamine B12 bevindt zich dus voornamelijk in dierlijke producten, zoals melkproducten, vlees, vis en eieren. In plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Helaas zijn de hoeveelheden zeer gering en is het een variant die het lichaam niet goed kan opnemen.

Bij mensen die geen of weinig dierlijke producten eten, zoals veganisten of vegetariërs, is er een grotere kans op een tekort aan vitamine B12. Veganisten die geen supplement slikken lopen het grootste risico op een vitamine B12 tekort. 

Ook ouderen lopen een risico omdat naarmate men ouder wordt de opname van Vitamine B12 verslechtert. Ongeveer 5-10% van de totale bevolking heeft een vitamine B12 tekort, onder ouderen ligt dit percentage echter tussen de 20-30%.

Tijdens de zwangerschap en borstvoeding is het daarnaast ook erg belangrijk om voldoende B12 binnen te krijgen voor de ontwikkeling van de baby.

Tekort aan Vitamine B12

Een tekort aan B12 ontstaat geleidelijk maar komt waarschijnlijk vaker voor dan gedacht. Het lichaam slaat vitamine B12 namelijk op voor gebruik in een later stadium. Daarom kan het maanden duren voordat je door hebt dat je een tekort hebt. Daarnaast zijn de symptomen erg divers waardoor het snel over het hoofd wordt gezien. 

Wanneer je een tekort aan vitamine B12 hebt zal je lichaam minder goed functioneren wat de volgende lichamelijke reacties to gevolg kan hebben:

  • Chronische vermoeidheid en gevoel van zwakte
  • Licht gevoel in het hoofd, duizeligheid
  • Benauwd, kortademig, snelle ademhaling, vooral bij inspanning
  • Spierzwakte bij inspanning, spiertrillingen
  • Versnelde hartslag
  • Bleke huid en lippen
  • Oorsuizen
  • Hoofdpijn
  • Koude handen en voeten
  • Tintelingen in de vingers
  • Gele verkleuring huid en oogwit
  • Onverklaarbare langdurige koorts
  • Zenuwpijn
  • Verminderd reuk, zicht en gehoorvermogen
  • Misselijkheid of gebrek aan eetlust

Daarnaast kan een B12 tekort ook mentale reacties veroorzaken zoals:

  • Humeur schommelingen, of persoonlijkheidsverandering
  • Denk-, concentratie-, geheugenproblemen
  • Depressie, irritatie, angst, paranoia, dementie

Een tekort aan vitamine B12 kun je traceren door een bloedtest te doen via de huisarts.

Vitamine B12 behoefte

Een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat je aan je vitamine B12 behoefte komt is door middel van supplementen. Over het algemeen worden deze ook beter opgenomen door het lichaam dan B12 uit voeding. Zorg er wel voor dat je een combinatie van methylcobalamine en adenosylcobalamine neemt zodat je lichaam de vitamine B12 direct en gemakkelijk kan opnemen. 

1000mcg per dag is voldoende om in de dagelijkse behoefte te voorzien. Dit lijkt misschien wat veel maar overdosering is nodig bij vitamine B12. Heb je echt een serieus tekort aan vitamine B12 dan kan zelfs een dubbele dosis wel eens aangeraden worden door de dokter. Het teveel zal door het lichaam weer worden afgevoerd via de urine.

Vitamine B12 van Ekopura

Sinds kort heeft Ekopura zelf een vitamine B12 ontwikkeld gemaakt van 550mcg Methylcobalamine en 550mcg Adenosylcobalamine voor optimale opneembaarheid en volledig volgens de Ekopura filosofie. De B12 komt in de vorm van 120 kleine capsules en biedt een voorraad van 4 maanden bij dagelijks gebruik. 

De meeste Vitamine B12 supplementen komen in de vorm van zuigtabletten met allerlei kunstmatige en onnodige toevoegingen om het product te voorzien van een smaakje en oplosbaar te maken in de mond.

Methyl- en adenosylcobalamine worden goed opgenomen via de maag en darmen. Ekopura kiest er daarom voor om de B12 in plantaardige capsules aan te bieden zonder onnodige, ongezonde toevoegingen en smaakstoffen.

Kijk hier voor meer informatie over de Ekopura Vegan Vitamin B12 capsules.

Meer weten over vitamines in het algemeen lees dan ons blog Welke vitamines en mineralen zijn belangrijk voor sporters?

Vegan Vitamin B12 Ekopura pouch + capsules

Bronnen:

Wiersinga WJ et al. De diagnostiek van vitamine-B12-deficiëntie herzien. Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149(50):2789-94.

Ouweland JM et al. Diagnostische opbrengst van standaard reflexmeting op serum methylmalonzuur voor het vaststellen van een functioneel vitamine B12 tekort. Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2011;36:263-264.

Allen LH. Causes of vitamin B12 and folate deficiency. Food Nutr Bull. 2008;29(2 Suppl):S20-34; discussion S35-7.

Kelly GK. The coenzyme forms of vitamin B12: towards an understandig of their therapeutic potential. Altern Med Rev. 1998;3(1):459-471.

Solomon LR. Diabetes as a cause of clinically significant functional cobalamin deficiency. Diabetes Care. 2011;34(5):1077-80.

Cherqaoui R, Husain M, Madduri S et al. A reversible cause of skin hyperpigmentation and postural hypotension. Case Rep Hematol. 2013;2013:680459.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang de lekkerste recepten, interessante artikelen en de laatste aanbiedingen direct in je inbox.