Kennis
Geplaatst in

De voordelen van biologisch eten

de voordelen van biologisch eten
Geplaatst in

De vraag naar biologische voeding is de laatste jaren flink gestegen. Er zijn ook aparte winkels die enkel biologisch geteelde producten verkopen. Bij het telen van biologisch voedsel wordt er rekening gehouden met de gezondheid van mens, dier en de natuur. Maar is het eten van biologisch voedsel echt gezonder en beter dan het eten van ‘gewoon’ voedsel? We hebben de voordelen van biologisch eten op een rijtje gezet.

Biologisch geteelde groenten en fruit bevatten 50 procent meer antioxidanten die bijdragen aan een goede gezondheid.. Daarnaast bevat niet-biologisch fruit vaak twee keer zoveel cadmium, een giftig metaal aanwezig in meststoffen.

Smaak
Biologisch eten is puurder. Dit komt omdat biologische producten de tijd krijgen om te groeien, te rijpen en op smaak te komen, en omdat er geen kunstmest gebruikt wordt. Ook de dieren krijgen de ruimte om in hun eigen tempo te groeien.

Meer voedingsstoffen
In en vlak onder de schil zitten vrijwel altijd de meeste voedingsstoffen. Biologisch fruit kan je zonder te schillen opeten. Hierdoor krijg je meer vitaminen, mineralen, fytonutriënten en aminozuren binnen. Ook zijn er in sommige biologische producten hogere gehaltes gemeten aan vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen.

Kies voor biologisch melk
Biologisch melk bevat gemiddeld gezien meer omega-3 en omega-6 vetzuren. ‘Gezonde’ vetten dus. Ook de hoeveelheid ijzer en vitamine E is wat hoger. 80 procent van de Nederlandse koeien komt meer dan 120 dagen buiten. Voor biologische koeien is dit een eis.

Niet genetisch gemanipuleerd
Biologisch eten is niet genetisch gemanipuleerd. Tegenwoordig worden gewassen er speciaal op gekweekt dat ze pesticiden nodig hebben om te groeien. Zonder pesticiden gaan ze dood. Pesticiden zijn chemische, natuurlijke of synthetische stoffen die in de landbouw worden gebruikt voor de bescherming van fruit en groente tegen insecten, schimmel, onkruid, knaagdieren ect. Omdat ze als doel hebben deze te bestrijden, zijn deze stoffen ook giftig voor de mens.

Biologisch is milieuvriendelijker
Geen gebruik van pesticiden, het levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit, er worden minder broeikasgassen uitgestoten en afval wordt vaak weer hergebruikt als bijvoorbeeld mest.

Biologische voeding is in veel gevallen gezonder
Uit onderzoek blijkt dat er meer vitamines, anti-oxidanten, mineralen en vezels in biologische geteelde producten aanwezig zijn. Biologisch is puur natuur. Er worden geen geur-, kleur- en smaakstoffen aan het voedsel toegevoegd.

Biologische producten zijn eerlijk en vaak ook lekkerder
Niet alleen om bovenstaande redenen zijn het eerlijke producten. Biologische boeren besteden veel meer aandacht aan de producten die ze verbouwen. Het gaat ze in de meeste gevallen om echte kwaliteitsproducten.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel iets meer weet over de voordelen van biologisch eten.

TOP

WINKELMAND 0

Login

Wachtwoord herstel

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt per e-mail een link om een nieuw wachtwoord aan te maken.