Crossfit en voeding met Milou de Winter

Crossfit en Voeding – Interview Milou de Winter (deel 1)

Crossfit en voeding - Milou de WinterMilou de Winter, 26 jaar oud, afkomstig uit Amsterdam is Crossfit atleet en trainer bij Vondelgym. Het afgelopen jaar heeft Milou deelgenomen aan de Tiglon series, Beach Throwdown en Amsterdam Throwdown. Momenteel zit zij intern bij de Koninklijke Marechaussee. Enkele weken voor vertrek hadden wij een interview met haar waarvan hier het eerste deel. Over haar voeding in combinatie met Crossfit competities.

Hoe ga je met je voeding om als Crossfit atleet?

Toen ik begon met Crossfit 4 jaar geleden vertelde iedereen mij dat ik paleo moest eten want dat hoort bij Crossfit. Vooral veel vlees werd er toen aangeraden. Ik dacht bij mezelf ok dat ga ik doen want blijkbaar hoort dat en is dat goed voor mijn training.

Sindsdien is er heel wat veranderd. Ik eet namelijk sinds ongeveer vier maanden geen vlees meer. Ik eet wel gewoon vis en kip maar geen rundvlees, varkensvlees en lamsvlees. Deels uit idealisme en deels vanuit het feit dat vlees mij erg zwaar valt. Ik voel me erg goed bij deze keuze. Misschien dat het mentaal is maar het werkt heel goed want ik voel me top fit.

Voeding is nodig voor je herstel en om hard te kunnen trainen. Mijn huidige eetpatroon is door de jaren heen ontstaan. Ik heb hier een ontwikkeling in doorgemaakt die mij heeft gebracht waar ik nu ben. Door verschillende dingen uit te proberen kom je daar vanzelf achter.

Als ik met mensen ben die niet heel veel trainen  merk ik wel dat er een groot verschil is tussen hoe ik eet en hoe zij dat doen. Ik eet bijvoorbeeld altijd groente tijdens de lunch of een warme maaltijd.

Hoe ziet jouw voedingspatroon eruit op een gemiddelde dag?

2 voorbeelden van een ontbijt van Milou:

Ik moet regelmatig vroeg in de ochtend training geven. Wat ik dus ’s ochtends eet moet snel klaar te maken zijn en voedzaam zijn. Mijn favoriete ontbijtjes zijn daarom een ontbijt smoothie of overnight oats die ik de avond ervoor al klaarmaak.

Ontbijt smoothie ingrediënten:

Minty fresh - EkopuraSpinazie, courgette, banaan, kokoswater en 1 scoop natural whey cacao. Dan doe ik daar nog lijnzaad en havermout bij om voldoende koolhydraten en vetten binnen te krijgen. Het is gemakkelijk mee te nemen zodat ik het tussen de lessen door kan drinken. Het werkt erg verzadigend en zorgt ervoor dat ik de eerste uren van de dag vol energie doorkom.

Overnight oats (zoals in het filmpje):

Overnight oats met appel, kaneel en proteïneDoe de avond van te voren, amandelmelk, havermout, chia zaad, lijnzaad, 1 scoop natural whey vanilla in de blender. Doe het na het blenden in een bakje en zet het in de koelkast. De volgende ochtend hoef je het alleen uit de koelkast te halen en je ontbijt is klaar. Als je het lekkerder vindt kan je het nog even opwarmen.

’s Middags en ’s avonds: verschilt mijn voeding nogal. Ik zorg er wel altijd voor dat ik voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten binnenkrijg bij iedere maaltijd. Bijvoorbeeld bij de lunch een broodje met hummus, groente en kip of kalkoenfilet. Ik ga namelijk prima op brood ookal zijn velen het hier niet mee eens. Ik zorg er dan wel voor dat wat ik op mijn brood doe ook voedingsrijk is.

Waar let je nog meer op bij je voedingskeuze?

Verpakkingen: Naast de voedingswaarden let ik altijd goed op de verpakking. In sommige kipfilet zit bijvoorbeeld maar 76% kip. Wat is dan de rest dat erin zit vraag ik me dan af?  Veel producten bevatten kunstmatige, onnodige en ongezonde toevoegingen dus let daar op!

Suiker: Ik let altijd op de hoeveelheid suiker in een product en of een product toegevoegde suikers bevat. Over het algemeen kies ik alleen producten waar van nature aanwezige suikers in zitten. Geraffineerde suikers probeer ik altijd te vermijden.

Bewerkte voeding: Ik probeer zo min mogelijk bewerkte voeding te eten. Dus zo min mogelijk uit pakjes. Kipfilet is bijvoorbeeld over het algemeen wel bewerkt maar dan let ik erop dat het zo veel mogelijk echte kip bevat. Kalkoenfilet is wat puurder. Deze bevat vaak tot wel 97% echte kalkoen en heeft daarom mijn voorkeur.

Oorsprong: Ik let er ook op waar de kip, kalkoenfilet of andere producten vandaan komen en wat de kwaliteit van leven is geweest.  Ik kies daarom voor vrije uitloop eieren, kip/kalkoen etc. Daarnaast ben ik steeds meer met vegetarische recepten aan het experimenteren en merk ik dat ik dit steeds lekkerder begin te vinden.

Houd je een bepaald voedingsschema aan?

Ik heb een tijdje gebruik gemaakt van een app waarbij ik mijn voeding inclusief alle macro’s moest bijhouden. Ik werd hier echt heel ongelukkig van. Het voordeel is wel dat je op die manier gemakkelijker gewicht verliest wat voordeel biedt bij de oefeningen op lichaamsgewicht.

Echter is het niet aan mij besteed om bij iedere maaltijd te moeten berekenen hoeveel ik van een bepaald iets mag eten. Ik merkte aan mezelf dat ik daar chagrijnig van werd. Daarnaast is eten mijn hobby en iets dat mij gelukkig maakt. Ik vind het fijn om gezond en lekker te eten en daar een vrije invulling aan te kunnen geven. Daarnaast voel ik me nu top fit dus macro’s tellen dat is voor mij niet weggelegd.

Heb je vragen voor Milou stel ze dan gerust. Wij zorgen dat jullie zo snel mogelijk antwoord krijgen.

2 Comments

Quinten

Hey Milou,

Ik zie dat je intern zit bij de Koninklijke Marechaussee! Ik ben een jongen van 18 jaar die ook crossfit doet en ook intern zit bij de Kmar. Ik vroeg me nu af hoe jij dat doet met voeding. Het eten uit het “kek” is niet het gezondste. En blenders en dergelijke mogen wij nog niet meenemen. Ook eet ik normaal wel 5/6 keer per dag. Nu is dat al verminderd naar 3/4 keer per dag dus ik val best wel wat af. Als je tips hebt hoor ik het graag! Alvast bedankt!

Reply
Milou

Hoi Quinten!

Wat leuk dat je ook intern bij de KMar zit. Het is inderdaad niet altijd even makkelijk om super gezond te eten als je intern zit. ‘s Ochtends eet ik meestal yoghurt of kwark met fruit en muesli. ‘s Middags eet ik meestal een broodje met kipfilet, tomaat en ei. ‘s Avonds probeer ik zo veel mogelijk groente te eten, met vis of kip en aardappeltjes bijvoorbeeld. Ik neem altijd extra fruit mee voor tussendoor en als we sport hebben dan neem ik een mueslibol met appelstroop mee. Probeer vooral op de momenten dat je kan eten genoeg te eten en probeer wat mee te nemen voor tussendoor! In het veld is het natuurlijk nog wat lastiger, maar dat duurt meestal niet veel langer dan een week. Succes met je opleiding en wie weet zie ik je wel eens!

Groetjes,
Milou

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *